- Tull å kalle oss Israel-hatere

Seniorforsker Cecilie Hellestveit mener allikevel NTNU burde invitert forskere med et bredere grunnlag.

MENER BALANSEN KUNNE VÆRT BEDRE: Seniorforsker Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener det er tullete å kritisere seminarrekken ved NTNU som israelfiendtlig, men mener et bredere utvalg av forskere ville styrket det faglige innholdet. Foto: Agnete Brun, MAGASINET / Dagbladet
MENER BALANSEN KUNNE VÆRT BEDRE: Seniorforsker Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener det er tullete å kritisere seminarrekken ved NTNU som israelfiendtlig, men mener et bredere utvalg av forskere ville styrket det faglige innholdet. Foto: Agnete Brun, MAGASINET / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): - Det er prisverdig at NTNU tar på seg en åpen forelesnings- serie om konflikten i Midtøsten. Jeg er udelt positiv til tiltaket og det er en populær foredragsrekke med stort oppmøte, sier seniorforsker Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter til Dagbladet.

Hun holdt den første av seks forelesninger i serien «Israel-Palestina-konflikten: Hva er forskningsbasert kunnskap?» ved NTNU i Trondheim.

Sammen med fem andre akademikere ble hun i går stemplet som «Israel-hater» i israelske Haaretz.

Sendte protest
På lista over foredrags- holdere står blant annet flere som har markert seg for en akademisk boikott av Israel. Andre er kritiske til dagsaktuell Israelsk politikk.

Seminarrekken har ført til at den israelske ambassaden i Oslo sendte en offisiell protest til NTNU-rektor Torbjørn Digernes.


- Jeg kan ikke hjelpe for å lure på om «inngangs- billetten» til et slikt seminar er utskjelling av Israel, skriver ambassaderåd ved Israels ambassade i Norge, Aviad Ivri.

HENGES UT I ISRAELSK MEDIA: Fra venstre: Seniorforsker Cecilie Hellestveit, Norsk senter for menneskerettigheter, Professor Stephen Walt, Harvard University, Direktør Nils Butenschøn, Norsk senter for menneskerettigheter, Professor Moshe Zuckermann, Tel Aviv University, Professor Hilde Henriksen Waage, Universitetet i Oslo og Professor Ilan Pappé, University of Exeter (ikke på bildet).
HENGES UT I ISRAELSK MEDIA: Fra venstre: Seniorforsker Cecilie Hellestveit, Norsk senter for menneskerettigheter, Professor Stephen Walt, Harvard University, Direktør Nils Butenschøn, Norsk senter for menneskerettigheter, Professor Moshe Zuckermann, Tel Aviv University, Professor Hilde Henriksen Waage, Universitetet i Oslo og Professor Ilan Pappé, University of Exeter (ikke på bildet). Vis mer

Direktør Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener problemet ligger hos israelske myndigheter.

- Reaksjonene viser at de isolerer seg stadig mer internasjonalt, sier Butenschøn.

- Stjernelag av Israel-hatere
En kilde i israelsk UD sier til den israelske avisa Haaretz at det er sjelden utenrikstjenesten involverer seg i akademisk debatt på denne måten, men at listen over forelesere provoserte.

- Dette stjernelaget av Israel-hatere krysser en linje, sier han til avisa og uttrykker bekymring for at ingen med et «nøytralt» syn på Israel står på lista over talere.

- Det er for drøyt. Et par av dem har kommet med bøker tidligere som har rokket ved historien om tilblivelsen av staten Israel, men det er bare tull at de er Israel-hatere, sier Hellestveit, som allikevel mener flere av foredragsholderne er tydelige på sin politiske holdninger.

OPPMERKSOMHET I ISRAEL: Den israelske avisa Haaretz slo opp seminarrekken. Skjermdump: Haaretz.com
OPPMERKSOMHET I ISRAEL: Den israelske avisa Haaretz slo opp seminarrekken. Skjermdump: Haaretz.com Vis mer

- Flere av dem støtter ikke Israels ekspansjonspolitikk og derfor kan betegne som «antisionister», men det er noe helt annet enn Israel-hatere, sier forskeren.

Etterlyser bredere panel
Selv mener hun arrangørene kunne satt sammen forelesere med en bredere bakgrunn.

- Valget av av akademikere til seminarene er ikke nøytral. Det ville vært en styrke om flere sider ble dratt inn som forelesere, sier Hellestveit til Dagbladet.

SKAPER BRÅK: Forelesningsserien «Israel-Palestina-konflikten: Hva er forskningsbasert kunnskap?» ved NTNU.
SKAPER BRÅK: Forelesningsserien «Israel-Palestina-konflikten: Hva er forskningsbasert kunnskap?» ved NTNU. Vis mer

Selv opplevde hun positiv respons fra flere «fløyer» etter foredraget om brudd på folkerett i Kriger i Midt-Østen.

- Jeg fikk positive tilbakemeldinger både fra israelvenner og folk i Palestinakomiteen. De tok vel til seg ulike deler av foredraget, sier hun.

- Det er mye engasjement i Norge om dette. Følelsene er sterke og det er ikke alltid like mye kunnskap. Folk leser ofte informasjon slik at eksisterende holdninger blir forsterket, derfor trengs det at akademia bidrar til åpne seminarer som det på NTNU, sier Hellestveit.

«Bygge bredt perspektiv»
På seminarets nettsider står følgende:

«Hensikten med denne forelesningsserien er å gi rom for en bred faglig debatt om konflikten i Midtøsten. Forelesningsserien søker å bygge opp et bredt perspektiv på konflikten.»

Et av foredragene spør om en etnisk rensing av Palestina er et premiss for opprettelsen av Israel.

- Er det problematisk at samtlige foredragsholdere har markert seg som kritikere av israelsk politikk og at flere har tatt til orde for ulike typer boikott av landet?

- Jeg forventer at forskningsbasert og vitenskapelig innsikt er kriteriet for forelesningene. Og om det ikke er slik at akademikere  også får lov å engasjere seg politisk, så har vi en svært vanskelig situasjon, sier rektor ved NTNU Torbjørn Digernes til Dagbladet.

FORSVARER SEMINARET: Rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes støtter seminaret og understreker at han ikke ønsker akademisk boikott av Israel. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
FORSVARER SEMINARET: Rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes støtter seminaret og understreker at han ikke ønsker akademisk boikott av Israel. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

- Støtter du selv en akademisk boikott av Israel?

- Nei, jeg mener at dialog er viktig i en konflikt der partene står mot hverandre på en slik måte, sier Digernes.

SKREV BREV: Ambassaderåd Aviad Ivri ved Israels ambassade i Oslo.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
SKREV BREV: Ambassaderåd Aviad Ivri ved Israels ambassade i Oslo. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer