Tull med tall koster dyrt

Feildoserte medisiner krever hvert år hundrevis av liv.Fire av ti har problemer med å forstå selvangivelsen eller vurdere det beste banklånet. For arbeidsgivere gir dårlig tallforståelse stort svinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i internasjonale undersøkelser som måler tallforståelsen. 39,9 prosent av nordmenn mellom 16 og 65 år befinner seg på nivå 1 og 2 av totalt 5 nivåer når det gjelder tallforståelse.

Disse nivåene er av OECD vurdert som utilstrekkelige for de utfordringene framtidas arbeids- og samfunnsliv forventes å stille til folk.Spesielt utsatt er de over 300 000 nordmennene som befinner seg på nivå 1, påpeker førsteamanuensis Egil Gabrielsen ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning i en artikkel i Samfunnsspeilet.

Nå har norske Vox - et statlig, nasjonalt senter for læring i arbeidslivet - fått i oppdrag å lede et stort EU-prosjekt som skal samle alle erfaringer med matematikkopplæring av voksne i Europa, og spre disse erfaringene videre. En nettportal der kunnskapen samles, skal bygges opp.

Sjokkerende

-  I de internasjonale undersøkelsene ligger Norge ganske høyt på lista når det gjelder tallforståelse, men det er likevel sjokkerende at så mange som 40 prosent av voksne nordmenn befinner seg på de to laveste nivåene. Hver eneste dag inneholder en vilkårlig avisartikkel informasjon som krever tallforståelse, og økt utdannelse er et viktig aspekt for å forstå informasjonsstrømmen, sier Svein Kvalø i Vox, som er fagansvarlig for EU-prosjektet.

Mange dør

Årlig tar feilmedisinering livet av mellom 500 og 1000 mennesker, ifølge Helsetilsynet. Det er rimelig å anta at en del av disse tilfellene skyldes feilberegnede medisindoser på grunn av dårlig tallforståelse.

-  Opptil 70 prosent av sykepleierstudentene stryker i legemiddelregning. Og når vi vet at feilmedisinering innen helsevesenet tar livet av flere mennesker enn trafikken gjør hvert år, er dette ganske dramatisk, sier Svein Kvalø.

Selvangivelsen

Manglende og dårlig tallforståelse kan ramme den personlige økonomien hardt.Det kan for eksempel føre til problemer med å forstå selvangivelsen eller at man ikke klarer å vurdere hvilket banklån som er mest lønnsomt.

Det kan føre til at man ikke forstår innholdet i en boligannonse der arealet er oppgitt i kvadratmeter, eller at man kjøper feil antall fliser til golvet fordi man ikke klarer å regne ut det nøyaktige antallet.

Også når det gjelder salg, altså prosentvise avslag på varer, er det mange som har problemer med å skjønne hvor mye eller lite de faktisk sparer.-  Vi lever i et samfunn hvor matematikken gjemmes bort mer og mer. Verken kassaoperatøren eller kunden regner lenger selv fordi alt er automatisert, og selvangivelsen leveres på sms. Det fører til at regne-egenskapene sløves. Samtidig er det et tabubelagt emne, mange kvier seg kanskje for å innrømme sin dårlige tallforståelse, sier Kvalø i Vox.

Fornøyd med kurs

For arbeidsgivere kan ansatte med dårlig tallforståelse gi stort svinn. Linjegods og Jotun er blant bedriftene som har deltatt i et pilotprosjekt med opplæring av ansatte med gode resultater.

Også kjøkkenet ved Ullevål universitetssykehus har gjennomført slike kurs. Kjøkkensjef Vidar Arnesen tok selv initiativet.

-  Våre 70 kjøkkenansatte har bakgrunn fra 25 land, vi har hele tida vært harde på at her snakker alle norsk. Alle ansatte må kunne lese og forstå kortene til de enkelte pasientene. Men mat er også matematikk og kjemi, det handler om hygiene, bakterier, temperaturer, mål og vekt. Alt dette kan være vrient å forstå, særlig hvis man er vant til å bruke det engelske pund-systemet, sier Arnesen.

13 av de ansatte på sykehuskjøkkenet har gjennomført kurset, og flere kurs er ønsket.-  Vi lager over 1500 middager daglig til 120 avdelinger, samt til en fengselsanstalt. Noen har allergier, andre er diabetikere, noen er vegetarianere og så videre. Det er mye å holde styr på, sier Arnesen.

-  Et veldig bra kurs som jeg gjerne anbefaler andre. Jeg har selv alltid vært vant til pund, så jeg hadde stor nytte av det jeg lærte på kurset, sier kokk Jim Biti Sanneh.

Lovfestet rett

I løpet av de to prosjektåra skal representanter fra Vox besøke flere andre europeiske land for å studere deres voksenopplæring.

-  Land som Nederland og Danmark har gode ordninger for opplæring i grunnleggende tallforståelse for voksne, og vi er interesserte i se på hva de gjør. Norge har en lovfestet rett til opplæring på grunnskole- og videregående nivå, men vi har ikke et godt nok system for å fange opp dem som trenger det mest, sier Kvalø.

FORSKER: Svein Kvalø.
SELVANGIVELSEN: Mange har så dårlig tallforståelse at selvangivelsen kan bli et uoverstigelig problem.
FORNØYD: Kokk Jim Biti Sanneh var en av dem som deltok på Vox-kurset i tallforståelse. - Det var svært nyttig, forteller han. Her lager han kjøttkakesaus samm en med Vatsala Kaythampillat.
FEILMEDISINERING: Feilberegnde medisindoser kan være årsak til mellom 500 og 1000 dødsfall hvert eneste år.