GULLGUTT: Thomas Gullestad spiller kynisk sjefsinvestor for Oljefondet i ny humorserie på TVNorge. Video: TVNorge Vis mer

«Oljefondet»

Tuller med billionformuen

Skarpskodd sjefsinvestor møter etikkansvarlig i strikkejakke.

(Finansavisen) Harald Zwarts forrige film «Den 12. mann» solgte over 650 000 billetter i Norge, og slo dermed Star Wars på kino. Den er solgt til over 100 land og fikk topp kritikker i aviser som New York Times, Los Angeles Times og Variety.

Nå har Zwart laget humorserie av situasjonene som oppstår når to ulike verdener kolliderer: Storfinans versus sosialdemokrati, kynisk profittjag versus norsk politisk korrekthet, i «Oljefondet», hvor Thomas «Fingern» Gullestad spiller hovedrollen.

Hovedfag i trolldeig

Det finnes flere TV-serier i Norge om folk på bygda og folkelige personer. Samtidig har vi i Norge enormt flinke finansfolk og jurister uten noen egen TV-serie frem til nå. Vi ønsket å lage en TV-serie også for denne delen av Norge. Den er litt som «The Office», but with a trillion dollar problem, sier filmregissør Harald Zwart.

LAGER HUMORSERIE: Harald Zwart lager humorserie for finansfolk og jurister. Foto: SilverHub/REX/Shutterstock
LAGER HUMORSERIE: Harald Zwart lager humorserie for finansfolk og jurister. Foto: SilverHub/REX/Shutterstock Vis mer

Seriens ene hovedperson er fondets skarpskodde sjefsinvestor, som spilles av Thomas Gullestad.

Kathrine Torborg Johansen spiller etikkansvarlig i serien. Hun går i strikkejakke og dongeribukser.

«Hun ser ut som om hun har hovedfag i trolldeig», sier sjefsinvestoren i første episode av serien, og spør om hun kommer rett fra Steinerskolen.

Verdier på kollisjonskurs

Zwart understreker at han ikke ønsker å gjøre noen flaue.

- Det blir morsomme situasjoner når Norge med sine sosialdemokratiske verdier kommer på kollisjonskurs med den mer kyniske finansverdenen. Ansatte i oljefondet har begge disse sidene i seg, men i serien har vi delt dem i to personer.

- Hvordan har dere jobbet med research?

- Det er jo veldig stor åpenhet rundt forvaltningen av Oljefondet, så veldig mye er tilgjengelig i rapporter og lignende.

- I hvilken grad har dere fått hjelp fra det virkelige Oljefondet?

- De har gitt sin velsignelse. Yngve Slyngstad og gjengen har sett de tre første episodene i en stappfull sal, og de hadde laget popcorn på forhånd. Vi var utrolig spente på hva de ville si om serien.

- Helt reell konflikt

- Hva kan de ansatte i fondet kjenne seg igjen i, og hva er bare oppspinn?

- Ansatte i Oljefondet jobber helt konkret med å få lønnsomhet i investeringene de gjør, men samtidig skal investeringene gjøres på en ansvarlig måte. Dette er en helt reell konflikt i fondet, men i serien har vi krystallisert den konflikten litt mer, mener Zwart.

- Noen har skrevet at serien er lite troverdig. Faktum er at spiren til hver episode er hentet fra faktiske hendelser, ikke nødvendigvis i Oljefondet, men fra internasjonal finans og politikk.

I en episode kommer en svensk delegasjon på besøk til Oljefondet. De lurer på om svensker gjør alle jobbene nordmenn ikke vil ha.

«Nei, vi har mange polakker også», er svaret han får fra en av de ansatte i Oljefondet.

- Bidrar du ikke bare til å forsterke et inntrykk av nordmenn som ufordragelige bedrevitere?

- Nei, jeg har ikke laget en serie som noen skal føle seg flaue av. Oljefondet består av veldig smarte folk, men i en serie blir ting satt på spissen. Sjefen i vår versjon av Oljefondet er politisk valgt, og ikke alltid like klok i uttalelsene sine.

Andre økonominyheter:

Bjarne Schieldrop: - Oljeprisen skal ned å snuse på 50-streken
Storforvalter ønsker seg færre aksjer neste år