- Tullete og historieløst

Politikerne opprørt over at det heter «før og etter vanlig tidsregning» i ny lærebok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Cappelen Damms nye skolebøker for religionsfaget i grunnskolen har erstattet uttrykkene «før kristus» og «etter kristus» med «før vanlig tidsregning» og «etter vanlig tidsregning».

- Bakgrunnen for bruken av uttrykket «etter vanlig tidsregning» (e.v.t.), er at vi ser at dette uttrykket blir brukt i stadig mer faglitteratur i Norge. Og i den engelskspråklige verden er dette helt dominerende, der brukes «after common era», ikke AD og BD, sier forlagsredaktør Randi Farbrot til Dagbladet.no.

Læreboka «Vi i verden» brukes i faget Religion, livssyn og etikk (RLE) som erstatter KRL for norske skoleelever. Læreplanen legger vekt på at faget skal være religionsnøytralt, men nevner ikke bruken av språk eller begreper.

- Vi har lagt vekt på at faget sidestiller alle religioner og skal være nøytralt. Dette er faget der mennesker med alle religioner møtes og skal lære om hverandre, sier Farbrot. • Les mer om «Vi i Verden»

Kunstig nøytralitet

SVs Rolf Reikvam forstår ikke forlagets beslutning.

- Dette er helt tullete og jeg forstår virkelig ikke hvorfor de har gjort dette. Vi kan ikke bli så nøytrale at historien blir borte, sier han til Dagbladet.no.

Reikvam mener det er misforstått å gjøre dette av hensyn til andre religioner.

IKKE KRISTUS: I de nye lærebøkene for grunnskolen brukes ikke lenger betegnelsen «før og etter Kristus» om vår tidsregning. Foto: Cappelen Damm/Scanpix
IKKE KRISTUS: I de nye lærebøkene for grunnskolen brukes ikke lenger betegnelsen «før og etter Kristus» om vår tidsregning. Foto: Cappelen Damm/Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke forstå at betegnelsen «før og etter Kristus» skaper problemer for andre religioner. Det er en tidsregning basert på noe konkret, på en fødsel. Hva er «vår tidsregning», hvordan skal den defineres hvis man ikke kan henvise til Kristus?

Venstres Odd Einar Dørum er opprørt over forlagets beslutning.

- Dette fratar barn kunnskapen om vår egen historisk bakgrunn. Det er en viktig del av almenndannelsen å ha kunnskap om vår kulturelle arv og historie. Men hva er «vår tidsregning»? Hvordan skal man forklare at vi er i 2008 hvis man ikke kan forklare det med at vi har en tidsregning basert på Kristus, sier Dørum til Dagbladet.no.

Han mener det er misforstått at vi ikke både kan respektere alle religioner og livssyn og bruke tidsregningen basert på Kristus.

- Barn skal lære om dette og alle religioner og livssyn og så får man selv velge sitt ståsted.  Selv om man kan kristen idéhistorie trenger man ikke være kristen.  

• Les også: Kunnskapsministeren vil ha «før Kristus»

Kulturell og religiøs kontekst

Ine Marie Eriksen Søreide mener det er misforstått å fjerne enhver henvisning til kristendom.

- Tullete og historieløst

- Det er veldig bra at man skal favne alle religioner, men det skal ikke forveksles med å være helt verdinøytrale. Vi har i alle tider snakket om «før og etter Kristus» og dette tilhører vår kulturelle tradisjon og arv i Norge. Det er kunstig å mene at man blir verdinøytral av å fjerne ethvert spor av kristendom, sier hun til Dagbladet.no.

Hun mener imidlertid at denne utviklingen er noe regjeringen burde har forutsett på grunn av sin motstand mot KRL og den endringen som er innført i de nye læreplanene.

- De burde vite at dette kunne skje. Høyre var imot endringene. Vi mener det er fullt mulig å undervise i alle religioner og livssyn og lære elevene toleranse, men samtidig beholde vår kulturarv. Vårt samfunn er bygd opp etter en viss religiøs og kulturell kontekst, slik det også er i andre land. Og beholde kunnskapen om dette er ikke en nedvurdering av andre religioner, sier Eriksen Søreide.

Ingen statlig godkjenning

Foreløpig får ikke endringen av uttrykket noen konsekvens for Cappelen Damms bøker i andre fag, som for eksempel historie.

- Vi begynte med det faget der nøytralitet er viktigst. Skrivemåten f.v.t. og e.v.t. er et valg som er gjort av forfattergruppen til «Vi i verden» og forlag i dette konkrete verket. I andre utgivelser blir tilsvarende vurderinger gjort, og i bøkene til Cappelen Damm finner vi derfor både e.Kr. og e.v.t., sier Randi Farbrot til Dagbladet.no.

Språkendringen har vakt stor oppmerksomhet og mange er provosert over det de mener er avkristning. Forlagsredaktøren avviser at dette har vært deres hensikt.

Læreplanen i RLE nevner ikke hvilke begreper om tidsregninger man skal bruke. «Å kunne regne i RLE innebærer å kunne anvende ulike tidsregninger og måter å framstille årsrytmen på», står det i læreplanen.

Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet sier de ikke har blitt rådført om Cappelen Damms beslutning.

- Skolebøker er ikke underlagt noen reguleringer fra regjeringen eller noen annen nasjonal godkjenning. De er påkrevd å følge læreplanen og ellers vurderer forlagene selv hvordan de utformer bøkene, sier informasjonsrådgiver Karin Steensrup til Dagbladet.no.

Hun understreker at skolene selv bestemmer hvilken bok de vil bruke i hvert fag. Dermed vil ikke denne nye språkbruken etablere en konsekvent norm for alle skoleelever.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell sier han mener dagens tidsregning ikke bør endres, men han vil ikke gripe inn og endre lærebøkene.

MISFORSTÅTT: Ine Marie Eriksen Søreide (H)mener det er fullt mulig å lære toleranse for alle religioner og samtidig holde på norsk kulturarv.
HISTORIELØST: Odd Einar Dørum (V) mener de nye bøkene fratar barn kunnskap om vår historie og kultur.
OPPRØRT: Rolf Reikvam (SV) mener det er helt tullete å gjøre om tidsregningen i læreboka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer