Tunfisk- og makrellbestanden har stupt med 74 prosent på 40 år: - Vi må i gang med storstilt redningsaksjon

Dyster rapport om livet i havet.

BESTANDEN STUPER: Bestanden av tunfisk og annen fisk i makrellfamilien har stupt de siste 40 åra. Foto: NTB Scanpix
BESTANDEN STUPER: Bestanden av tunfisk og annen fisk i makrellfamilien har stupt de siste 40 åra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ny forskning fra WWF og Zoological Society of London viser at vi står i fare for å miste arter som er viktige matkilder for mennesker, dersom det ikke settes inn tiltak for å stoppe overfisking og andre trusler mot marimt liv, skriver The Guardian.

Forskerne har funnet ut at populasjonen i makrellfamilien, som blant annet omfatter makrell og tunfisk, har gått ned med voldsomme 74 prosent mellom 1970 og 2012.

1234 havarter har minket med hele 49 prosent i samme tidsrom.

- Katastrofe Nyhetsbyrået AFP melder at populasjonen av marine pattedyr, fugler, reptiler og fisk er nærmest halvert i løpet av de siste fire tiåra.

- Dette er katastrofe. Vi er i ferd med å ødelegge viktige matkilder og økosystemene i våre hav, sier marinekspert i britiske WWF, Louise Heaps, til The Guardian.

De siste åra har det vært stort fokus på arter som blåfinnetunfisk, som nå nærmer seg utryddelse. Nå viser det seg altså at andre nære slektninger av den også er kommet i risikosonen.

En annen art som virkelig sliter er sjøagurken, som regnes for å være luksusmat i Asia. Sjøagurken er redusert med 98 prosent i Galapagos og 94 prosent i Rødehavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer