Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tunfisk- og makrellbestanden har stupt med 74 prosent på 40 år: - Vi må i gang med storstilt redningsaksjon

Dyster rapport om livet i havet.

BESTANDEN STUPER: Bestanden av tunfisk og annen fisk i makrellfamilien har stupt de siste 40 åra. Foto: NTB Scanpix
BESTANDEN STUPER: Bestanden av tunfisk og annen fisk i makrellfamilien har stupt de siste 40 åra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning fra WWF og Zoological Society of London viser at vi står i fare for å miste arter som er viktige matkilder for mennesker, dersom det ikke settes inn tiltak for å stoppe overfisking og andre trusler mot marimt liv, skriver The Guardian.

Forskerne har funnet ut at populasjonen i makrellfamilien, som blant annet omfatter makrell og tunfisk, har gått ned med voldsomme 74 prosent mellom 1970 og 2012.

1234 havarter har minket med hele 49 prosent i samme tidsrom.

- Katastrofe Nyhetsbyrået AFP melder at populasjonen av marine pattedyr, fugler, reptiler og fisk er nærmest halvert i løpet av de siste fire tiåra.

- Dette er katastrofe. Vi er i ferd med å ødelegge viktige matkilder og økosystemene i våre hav, sier marinekspert i britiske WWF, Louise Heaps, til The Guardian.

De siste åra har det vært stort fokus på arter som blåfinnetunfisk, som nå nærmer seg utryddelse. Nå viser det seg altså at andre nære slektninger av den også er kommet i risikosonen.

En annen art som virkelig sliter er sjøagurken, som regnes for å være luksusmat i Asia. Sjøagurken er redusert med 98 prosent i Galapagos og 94 prosent i Rødehavet.

Populasjonen av utrydningstruede Havlærskilpadde har også gått ned.

Forurensning, forsuring og overfiske Den katastrofale nedgangen i marint liv skyldes ikke bare overfiske, påpeker forskerne. Forurensning, nøkkelhabitater som forsvinner og klimaendringer spiller også en stor rolle. Havene blir stadig surere ettersom stadig mer karbondioksid slipper ut i atmosfæren.

Louise Heaps spår at alle verdens korallrev vil være borte innen 2050, hvis pågående trender får lov til å fortsette. Dette er dårlig nytt for livet i havet, ettersom skalldannende plankton, svært viktig mat for andre arter, kan bli utryddet.

Forskerne påpeker at overfiske er et globalt problem, men er spesielt bekymret for Stillehavet. De kinesiske, japanske og koreanske fiskeflåtene er blant de største i verden.

Den asiatiske delikatessen haifinnesuppe får skylda for at nær en fjerdedel av haiartene kan være borte bare i løpet av et tiår om ingenting blir gjort.

- Det finnes ting vi kan gjøre, men det haster virkelig, sier Heaps.

- Norge må bidra - For en marinbiolog med hjertet i havet får jeg hjertet i halsen når jeg leser en rapport som dette, sier leder i WWF Norge, Nina Jensen, til Dagbladet.

Hun er særs bekymret over funnene som viser at populasjonsnedgang i arter de var bekymret for har vært enda større enn antatt siden 1970.

- Vi må i gang med en storstilt redningsaksjon for livet i havet. Det er all grunn til å slå alarm og adressere en del av truslene livet i havet står overfor. Norge er kjent for å ha en bærekraftig fiskeriforvaaltning, og bør kunne spille en viktig rolle internasjonalt. Vi bør kunne ta på oss en større rolle i internasjonale fiskeriforhandlinger, vi bør trappe opp kampen mot ulovlig fiske over hele verden, og vi må bidra til å verne om viktige gyteområder. Det betyr at Lofoten, Vesterålen og Senja må vernes mot olje- og gassvirksomher, sier Nina Jensen.

KREVER STORSTILT REDNINGSAKSJON: WWF-leder i Norge, Nina Jensen. Foto: Halvor Solhjem Njerve
KREVER STORSTILT REDNINGSAKSJON: WWF-leder i Norge, Nina Jensen. Foto: Halvor Solhjem Njerve Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!