«Tunfisk-kongen» bladde opp 25 millioner for kjempefisk - det får ekspertene til å slå alarm

- Den er av beste kvalitet, sa sushimagnaten da han poserte med rekordfisken på fiskeauksjon i Tokyo. Men i verdenshavene er situasjonen kritisk for blåfinnet tunfisk.

STOLT: - Den er av beste kvalitet, sa sushimagnaten Kiyoshi Kimura da han poserte med rekordfisken på fiskeauksjon i Tokyo. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB scanpix
STOLT: - Den er av beste kvalitet, sa sushimagnaten Kiyoshi Kimura da han poserte med rekordfisken på fiskeauksjon i Tokyo. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er den japanske sushimagnaten Kiyoshi Kimura som bladde opp rekordbeløpet på det berømte fiskemarkedet i Tokyo. Kimura eier sushikjeden Sushi Zanmai, og bærer sitt tilnavn «Tunfisk-kongen» med stolthet.

3,1 millioner dollar – omkring 25 millioner kroner – betalte Kimura for den 278 kilo tunge fisken.

Tunfisken ble fisket utenfor nordkysten av Japan. 40 prosent av verdensfangsten av tunfisk omsettes i og til Japan, der den brukes i sushi og sashimi. De mest ettertraktede eksemplarene er mellomstore og store eksemplarer med mye fett, ifølge Verdens naturfond.

Den forrige rekorden var fra 2013, da en tunfisk ble solgt for 10 millioner norske kroner på fiskemarkedet i Tokyo.

- Jeg kjøper bare tunfisk av beste kvalitet, sa en strålende fornøyd Kimura til den japanske TV-kanalen NHK.

Ha la til at han var overrasket over den høye prisen han måtte ut med. Vanligvis omsettes blåfinnet tunfisk for omkring 8-900 kroner pr. kilo – men prisen kan tre- eller firedobles mot slutten av året, spesielt for fisk fra Oma-området i Nord-Japan.

Faretruende

Men den enorme etterspørselen har fått konsekvenser – den totale bestanden av blåfinnet tunfisk har sunket med 96 prosent siden før det ble igangsatt organisert fiske etter arten. Nå er det bare drastiske tiltak og en svært streng kontroll med tunfisk-fisket som kan hindre at arten blir totalt utryddet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer