Tung dag for Hydro på børsen

Skuffende tall fra Norsk Hydro og slakt av IT-aksjer sendte Oslo Børs markert ned mandag. Det var langt mellom lyspunktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorene dumpet Norsk Hydro-aksjer etter skuffende tall for fjerde kvartal 2000, og for IT-aksjene er det fortsatt slaktetid. Dermed ble det en tung start på uken for Oslo Børs. Det var langt mellom lyspunktene, men nok en gang var RCL et godt valg. Oslo Børs gjorde det generelt dårligere enn resten av Europa, der utviklingen var blandet.

Samlet endte totalindeksen ned 1,42 prosent til 1.376,05 poeng i dag. Omsetningen på hovedlisten var på 1,9 milliarder kroner.

Generaldirektør Egil Myklebust i Hydro kunne i dag vise til det høyeste resultatet i Norsk Hydros historie, rett før han selv blir historie når han går av 1. mai i år. Likevel var ikke aksjemarkedets mottagelse særlig positiv. Kursen falt 3,5 prosent til 383,50 kroner. Omsetningen var på 341 millioner kroner.

Et driftsresultat på 7.243 millioner kroner i fjerde kvartal var nesten en milliard kroner svakere enn det analytikerne ventet, viser tall fra nyhetsbyrået TDN Finans. Det var særlig lettmetallsvirksomheten som skuffet.

Fire analytikere TDN Finans har snakket med i etterkant av dagens resultatfremleggelse er skuffet over resultatene, og vil nedjustere sine estimater for 2001. Hydro Aluminium Metal Products er syndebukken. Samtlige av analytikerne var anonyme.

IT-indeksen var med god margin dagens svakeste. Fredagens fall for Nasdaq-indeksen satte den tilbake til start for året. IT-indeksen er etter dagens fall på 4,8 prosent fortsatt opp omlag 11 prosent. Det er nok en indikasjon på at det fortsatt er fallhøyde i de norske IT-aksjene.

Som vanlig når markedspsykologien er negativ for IT, går det hardt utover Opticom-aksjen, som i dag falt nye 12,5 prosent til 590 kroner. Også Telecomputing og Tandberg var høyt opp på taperlisten i dag med kursfall på henholdsvis 10,4 og 10,1 prosent. InFocus gikk imidlertid mot strømmen og steg 1,1 prosent.

Eltek har falt kraftig de seneste dagene, i takt med at konkurrenten Power-One er blitt repriset etter et resultatvarsel. Christiania Markets mener kursfallet for Eltek har vært overdrevet. Likevel falt kursen 2,6 prosent til 191 kroner i dag.

Nok en gang ble det RCL som dro det tyngste lasset på Oslo Børs. Investeringsbanken Morgan Stanley Dean Witter kompletterte fredag sin analysedekning av cruisesektoren med RCL og Carnival. RCL kom best ut av det og fikk en outperform-anbefaling, tilsvarende en svak kjøpsanbefaling, mens Carnival endte opp med en hold-anbefaling. Fra før av har investeringsbanken en svak kjøpsanbefaling på sistemann i cruistrekløveret, P&O Princess Cruises.

Morgan Stanley har placing power, og anbefalingen løftet RCL 3 prosent til om lag 265 kroner på høy omsetning på Wall Street fredag. Det var dermed ikke uventet at kursen steg på Oslo Børs i dag. RCL falt tilbake etter åpningen i USA i dag og sluttet på 258 kroner, opp 0,6 prosent. Aksjen ble også dagens mest omsatte med 375 millioner kroner.

Investeringsbanken Bear Stearns, som følger Carnival, skriver i et analysenotat at den seneste informasjonen fra selskapet betyr at etterspørselen i cruisemarkedet er sterk nok til å opprettholde prisene, men ikke sterk nok til prisøkning.

Hovedbudskapet fra investeringsbanken er at nedsiderisikoen i cruise er redusert, og det er nettopp denne effekten som har løftet cruiseaksjene. Investeringsbanken ser imidlertid en begrenset oppside i cruise så lenge prisene ikke kan skrus i været.

Tankaksjene steg mandag anført av Frontline. Kursen la på seg 1,8 prosent til 116 kroner. Fredag ettermiddag var Fearnresearch ute med sine seneste anslag for utviklingen i tankmarkedet. Selv om det har vært en fallende tendens så langt i 2001, er de underliggende forholdene gode, var konkusjonen.

På den negative siden for tankaksjene bør det bemerkes at International Energy Agency (IEA) mandag nedjusterte forventningene til oljeetterspørselen med 140.000 fat til 1,5 millioner fat per dag for 2001. Ifølge IEA er det en lavere økonomisk vekst for den globale økonomien som sammen med mildvær i Asia og Europa er årsaken til nedjusteringen.

USA åpnet som ventet blandet med teknologiaksjene svakt ned, mens Dow Jones var i pluss. I det europeiske markedet var Schlumbergers kjøp av IT-selskapet Sema Group for 47 milliarder kroner den største nyheten. Sema er opp 15 prosent i London etter budet.