Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tung start på Gardermoen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den nye hovedflyplassen på Gardermoen har fått en tyngre start enn ventet. Men ingen bør være overrasket over at et så stort og teknisk komplisert anlegg har innkjøringsproblemer. Det finnes mange eksempler på at det tar tid å få en stor flyplass til å funksjonere optimalt. Men når det nå kommer meldinger om betydelige forurensningsproblemer, er det grunn til å rope varsku.
  • For faren for forurensning var ett av de sterkeste argumentene mot flyplass på Gardermoen. Under flyplassen ligger nemlig landets største grunnvannsinnsjø. Det sier seg selv at et stort flyplassanlegg med tilhørende virksomheter representerer en miljømessig fare for dette grunnvannsbassenget. Økt bruk av kjemikalier for å avise flyene og holde taksebanene fri for is og snø, øker naturligvis faren for forurensning.
  • På forhånd ble det lagt vekt på at det skulle legges strenge restriksjoner på så vel anleggsvirksomheten som driften av flyplassen. Myndighetene satte strenge grenser for bruken av kjemiske væsker. Nå viser det seg at det på grunn av værforholdene er blitt nødvendig å sprenge disse grensene for å holde flytrafikken sånn noenlunde i rute.
  • Det foruroligende er at værforholdene på Gardermoen ikke har vært annerledes enn man må regne med på denne årstida og på dette stedet. Det ble gjort grundige meteorologiske beregninger før beslutningen om å bygge flyplassen ble fattet. Det er derfor merkelig at det later til at is, snø eller tåke er kommet overraskende på de ansvarlige. I alle fall må de sørge for at kjemikaliebruken holdes innenfor bestemmelsene, og at giften tas hånd om på forskriftsmessig måte.
  • Flyplassen kan ikke flyttes fra Gardermoen, selv om noen hver begynner å innse at beslutningen var gal og ble presset igjennom ikke så mye av hensyn til flyvirksomheten som utviklingen av distriktene rundt Mjøsa. Flyplassen blir der den er i alle fall de nærmeste tiår. Men da må den brukes slik at verken grunnvannet blir forurenset eller passasjerene mister tålmodigheten fordi plassen stadig er stengt når vinterværet melder seg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media