Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tunge dager for EUs ryddegutt

BRUSSEL (Dagbladet): Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder er mannen som har fått oppdraget med å rydde opp etter gårsdagens politiske jordskjelv i Brussel. Men ryddegutten vasser selv til knes i problemer, og krisa som nå lammer EU kommer på det verst tenkelige tidspunkt for Schröder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som leder av EUs formannskap dette halvåret er det Tyskland og Schröders oppgave å få EU-skuta på rett kjøl igjen.

På en pressekonferanse i Brussel i går ettermiddag framsto Schröder som både usikker og rådvill.

Fikk igjen fargen

Men etter at han i går kveld hadde et lengre krisemøte med Storbritannias statsminister Tony Blair i London, hadde han fått tilbake både ansiktsfargen og en viss handlekraft.

Nå het det at en ny sjef for EU-kommisjonen burde være klar allerede på neste ukes EU-toppmøte i Berlin.

- Europa må vise vilje til å handle raskt, sa Schröder.

Men Schröder og EUs toppledere kan ikke underslå at de famler i blinde. De aner ikke hvordan de skal håndtere krisen.

- Jeg beklager at jeg ikke kan være mer presis på hva som nå vil skje med den avgåtte kommisjonen, og når en eventuell ny kommisjon kan komme på plass, sa Schröder, som fortalte at han nå har behov for å konsultere samtlige EU-ledere om den videre ferden.

Lederkabalen

Det store spørsmålet er hvor raskt en ny EU-kommisjon kan stables på beina:

  • Det ideelle ville være å få en ny kommisjon i arbeid så raskt som mulig - og aller helst til neste ukes EU-toppmøte i Berlin. Så lenge EU ikke har noe utøvende organ, kan det heller ikke tas politiske initiativ - og alt EU-arbeid lammes.
  • Andre observatører i EU-hovedstaden mener at den havarerte EU-kommisjonen under Santers ledelse kan fortsette som et forretningsministerium fram til sommeren. Enkelte mener den kan sitte helt til januar 2000, hvor en ny kommisjon etter planen i alle tilfeller ville bli utnevnt.
  • En mellomløsning er at EUs toppledere velger ny kommisjonspresident på toppmøtet i neste uke, og at de nasjonale regjeringene deretter får et par- tre uker på å utnevne sine nasjonale kandidater til kommisjonen. Hvert land har en kommissær, de største EU-landene har to.
  • Spekulasjonene om hvem som bør etterfølge den svake og lite handlekraftige luxembourgeren Jacques Santer, har også startet for fullt. Etter drøye fire år med en kristeligdemokrat fra Nord-Europa, bør etterfølgeren helst være sosialdemokrat og komme fra Sør-Europa.

Tre navn peker seg ut:

1. Spanias tidligere statsminister Felipe Gonzales .

2. NATOs nåværende generalsekretær Javier Solana .

3. Italias tidligere statsminister Romano Prodi .

Tunge dager

Schröder går tunge dager i møte. Han vasser i politiske problemer i sin egen bakgård, med Lafontaines avskjed fra regjeringen og vedvarende press mot hans rød-grønne koalisjonsregjering.

MØRKE SKYER:</B> Gerhard Schrøder under mørke EU-skyer i Brussel i går. Den tyske kansleren har hovedansvaret for å få en ny kommisjon på beina.