Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tunge forbrytere vitner mot Petterson

STOCKHOLM (NTB): Christer Pettersson er yrkesforbryter og dømt for alt fra drap og drapsforsøk til mishandling og narkotika. Men forbrytergalleriet som skal få ham dømt, er ikke mindre imponerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forvirret Pettersson i TV3

Pettersson har overfor journalister innrømmet at han har begått tusenvis av store og små forbrytelser, og han er en vel etablert figur i Stockholms underverden. Der finnes også de fleste vitnene mot ham, hvis han blir tiltalt for Palmedrapet for tredje gang.

  Troverdigheten hos de kriminelle vitnene er lav, og de liker sjelden å samarbeide med politiet. To av hovedvitnene, «bombemannen» Lars Tingstrøm og våpenhandleren Sigge Cedergren, er døde.

  De som skal hjelpe påtalemakten til å få Petterson dømt, er med andre ord en død terrorist, en død illegal våpenhandler, en prostituert, en «svart» taxi-sjåfør og en lang liste småskurker med like lange rulleblad.

Tilfeldig drap?

«Bombemannen» er hovedpersonen blant vitnene, selv lenge etter at han døde i 1993. Tingstrøm hatet samfunnet og hevnet seg med rette eller urette gjennom terrorkampanjer og brevbomber som drepte og lemlestet flere mennesker.

  Han hadde en veldig makt over Pettersson, og i hans såkalte testamente går det fram at han først planla å drepe den svenske kongen og deretter statsminister Olof Palme. Det var Pettersson som var tiltenkt rollen som drapsmann.

  Ifølge påtalemakten krysset Palmes og Petterssons veier tilfeldig den skjebnesvangre kvelden i Stockholm i 1986, og dermed så sistnevnte en mulighet til å likvidere statsministeren.

Snakket på dødsleiet

«Bombemann» Tingstrøms advokat var Pelle Svensson, som en gang var verdensmester i tungvektsbryting. Svensson mottok Tingstrøms testamente under forutsetning av at det først skulle offentliggjøres 10 år etter Palmes død. Det skjedde i fjor.

  Det andre hovedvitnet er våpenhandleren Sigge Cedergren, en god venn av Pettersson. Han døde i fjor. Men Cedergren ville ikke ta med seg hemmeligheten i graven.

  Under de to foregående rettssakene avga han falsk forklaring, men da døden nærmet seg, innrømmet han at han ga Pettersson en magnumrevolver og kuler av den typen som drepte Palme. Da behøvde han ikke lenger være redd for Pettersson hevn.

Livredde

Andre vitner er nemlig fortsatt livredde for mannen som kan bli tiltalt Palmedrapet for tredje gang.

  Selv er Pettersson dømt har å ha stukket ihjel en person han kom i klammeri med, men aldri hadde sett før. Fluktruten gikk opp de samme trappene han skal ha benyttet etter Palmedrapet.

  En annen gang svevde en liten narkohai mellom liv og død, fordi Pettersson mente han hadde solgt dårlige varer. Kvinner og kjærester er blitt torturert og mishandlet i tur og orden, og Petterson har inrømmet forholdene over pressen.

  Bare en gang i sitt liv har han hatt godt med penger. Det var da han fikk utbetalt 300 000 kroner i erstatning for seks måneders varetekt før den forrige Palme-tiltalen. Pengene festet han opp i løpet av noen måneder.

TIL RETTEN: Riksadvokat Klas Bergenstrand begjærte ny rettssak mot Christer Pettersson i dag. Pettersson ble frikjent i 1989.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!