Tunge kjøretøy mot Gaza

Israelsk bakkeinvasjon kan komme i kveld.

<strong>40 ANGREP:</strong> Dette er ett av de 40 israelske angrepene mot Gaza i dag. Foto: AP/SCANPIX
40 ANGREP: Dette er ett av de 40 israelske angrepene mot Gaza i dag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEDEROT(Dagbladet.no): Dagbladet.nos reporter i Israel fortalte i ettermiddag at det kunne se ut som at bakkeinvasjonen var i gang. Dagbladet.no står på en høyde noen kilometer fra grensa til Gaza.

Klokken 16 lokal hørtes det ut som det ble skutt. Det smeller i ett sett og bombene faller over Gaza. Det kom mange skudd fra artilleriet på bakken. Det er fly i lufta hele tiden og med jevne mellomrom lyses himmelen opp. Ved 1630-tiden lokal tid var hele Gaza røyklagt. Vanligvis er det veldig lett å se Gaza fra denne høyden men nå er det bare noen få lys å se.

Ved 1830-tiden er det tunge kjøretøy på vei mot Gaza. Haaretz melder om at artilleri har skutt mot Gaza i kveld. Kjøretøyene beveger seg mot grensa.

Dagens skyting kan bety to ting: At Israel starter et bakkeangrep i løpet av natten, eller at de ønsker å bombe mest mulig før mandag. Da skal Frankrikes president Nicolas Sarkozy besøk regionen i et forsøk på å megle mellom partene.

40 angrep
Israelerne har truffet mer enn 40 Hamas-mål i løpet av dagen. Blant annet våpenlagre og treningssteder for de militante. Det skriver AP.
Ti personer ble drept etter at en bombe traff en moské i Gaza, melder AP.
Det er foreløpig uklart om det er Hamasledere blant de drepte.

Tomme bygninger
De fleste bombene har truffet tomme bygninger og forlatte områder, noe som kan tyde på at Israel er i ferd med å gå tomme for mål. Ifølge det israelske forsvaret står rundt 10 000 soldater, tanks og tungt artilleri klare ved grensa til Gaza, forberedt på bakkeinvasjon.

Men ifølge forsvaret er topplederne uenige om å sende inn bakkestyrker, skriver AP. En av grunnene til uenigheten er at en slik operasjon kan føre til store tap. En annen grunn er at israelske myndigheter mener at Hamas allerede har lidd store tap og er i ferd med å brekke nakken.

Færre angrep
Hamas gir seg heller ikke. I dag har rakettene truffet ni mål i Sør-Israel.
Hittil har ingen blitt alvorlig skadd i rakettutskytningene fra Gaza i dag.

Gazastripen

• I september 2005 trakk Israel seg ut av området etter å ha okkupert det siden 1968.

• I 2007 tok Hamas-bevegelsen kontroll over området, etter at palestinernes president Mahmoud Abbas avsatte regjeringen.

• Israel har innført en økonomisk blokade av Gazastripen.

• I juni undertegnet Hamas og Israel våpenhvile. Den er nå over.

• Gazastripen har 1,5 millioner innbyggere, de fleste av dem etterkommere av palestinske flyktninger, og er et av de
tettest befolkede områdene i verden .

• De fleste beboerne har mindre enn to dollar om dagen å leve for, og opp mot 80 prosent er avhengig av matvarehjelp.

(Kilde: NTB/Reuters)

Den israelske hæren vil ikke si noe om når angrepene vil ta slutt, men sier at de vil fortsette så lenge de mener det er nødvendig. Men talsmenn for myndighetene sier til AP at antall luftangrep har minsket, fra mer enn hundre om dagen de første dagene til omkring 60 daglige angrep.

Hamas

• Hamas er en forkortelse av det arabiske navnet Islamsk Motstandsbevegelse. Ordet betyr også «nidkjærhet» på arabisk.

• Hamas ble dannet i 1987, under den palestinske oppstanden mot Israel som kalles den første intifadaen. Seks år senere avviste organisasjonen fredsavtalene mellom Israel og den palestinske lederen Yasser Arafat.

• I 2006 vant Hamas flertall i palestinernes folkevalgte forsamling, og året etter grep bevegelsen regjeringsmakten på Gazastripen. Den rivaliserende palestinske Fatah-bevegelsen beholdt kontroll over Vestbredden.

• Hamas har programfestet at staten Israel skal ødelegges og erstattes av en islamsk stat. Bevegelsen har avvist internasjonale krav om avvæpning og anerkjennelse av Israel.

• I desember 2008 brøt en seks måneder lang våpenhvile mellom Israel og Hamas sammen. 27. desember innledet israelerne omfattende luftangrep mot Hamas-mål i Gaza.

Kilde: Reuters, AP, NTB
<strong>POPUÆR MANN:</strong> Israels forsvarminister Ehud Barak går fram på meningsmålingene etter at angrepene mot Gaza startet lørdag 27. desember. Foto: REUTERS/SCANPIX
POPUÆR MANN: Israels forsvarminister Ehud Barak går fram på meningsmålingene etter at angrepene mot Gaza startet lørdag 27. desember. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer