Tunge timer på Orderud gård

SØRUMSAND (Dagbladet): Mens isregnet pisket over Orderud gård, forsøkte advokat Frode Sulland å trøste Veronica og Per Orderud. - De har det svært tungt, sa Sulland til Dagbladet før han forlot Orderud i går kveld. Da hadde advokaten tilbrakt fire og en halv time sammen med det drapstiltalte ekteparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en kampklar advokat som slår av en prat med Dagbladet på den sørpete veien som går mellom bolighuset og driftsbygningen på Orderud gård.

- Jeg ble ikke bare overrasket, jeg ble rett og slett rystet da jeg i dag tidlig ble informert om at ekteparet Orderud er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap, sier Sulland.

- Bevisgrunnlaget er meget mangelfullt. Det finnes ikke tekniske bevis som knytter Veronica og Per til drapet eller åstedet. Jeg er også svært overrasket over tidspunktet tiltalen ble tatt ut på, all den tid etterforskningen ikke er avsluttet ennå, understreker forsvareren. Ekteparet har hele tida nektet enhver tilknytning eller kjennskap til drapene som rystet Norge.

Senket beviskrav?

- Selv om Per Kristian Orderud var forberedt på at han kunne bli tiltalt for overlagt drap, kom det som et sjokk for ham, sier advokat Cato Schiøtz til Dagbladet. Han frykter at påtalemyndigheten på grunn av det voldsomme presset en slik sak utløser, kan ha senket beviskravene.

Politiet mener drapsmotivet er å finne i den årelange og bitre gårdsstriden som raste mellom Per og faren, Kristian Magnus.

Per Kristian Orderud skjønte tidlig at han ville overta farsgården. Som guttunge hadde han et spesielt godt lag med dyra, og under hele oppveksten tok han del i gårdsarbeidet. Også etter at han begynte å studere jus ved Universitetet i Oslo fortsatte han å jobbe på gården. Til tider jobbet han så mye at studiene ble annenprioritet. Da han etter åtte år avla embetseksamen, startet han derfor aldri å praktisere sitt fag.

Tærte på

Veronica kom til gården som praktikant i 1993. Da Per og Veronica giftet seg ni måneder seinere, hadde eiendomsstriden mellom far og sønn versert noen år. I 1998 barket far og sønn sammen i Nes herredsrett. Veronica var ektemannens viktigste vitne, og bekreftet at hun hadde sett underskriften på et skjøte undertegnet av Pers far. Per vant denne rettssaken, men faren anket.

Kona Veronica er Pers store kjærlighet, og tida i varetekt uten kontakt tærte veldig på dem begge. Etter at Per slapp ut fra varetekt, har han stort sett konsentrert seg om å få gården på fote igjen.

Veronica blir beskrevet som rolig, skoleflink og målbevisst i barneårene. Da hun ble arrestert hadde hun fire år bak seg på Veterinærhøgskolen i Oslo. Under varetektsperioden fortsatte hun studiene, og avla en deleksamen. Tida bak murene var en stor påkjenning. I fjor sommer vurderte tilsynslegen ved Gjøvik kretsfengsel Veronicas helse som så dårlig at hun ble lagt inn på psykiatrisk avdeling ved Sentralsykehuset i Akershus. Ekteparet feiret løslatelsen fra varetekt i november 1999 med vin og taco. Siden har Per og Veronica levd et anonymt liv på Orderud gård. Veronica studerer fortsatt ved Veterinærhøgskolen, og hun har deltatt som dommer ved flere hundeutstillinger. Ekteparet har også vært på ferietur til Island. Per har brukt mye energi på å sikre seg timillionersarven etter sine foreldre. Denne kampen måtte han foreløpig gi tapt etter at Høyesteretts kjæremålsutvalg i mai 2000 slo fast at arveoppgjøret skal utsettes til etter at straffesaken er ferdigbehandlet.

Gårdsarbeid

Etter drapet er familien splittet. Per og Veronica har derfor bare hatt kontakt med en liten del av familien det siste året. I går fikk det drapstiltalte ekteparet besøk av slektninger.

- Dette er en grusom dag. Per og Veronica trenger all den støtten de kan få, sa en kvinnelig slektning til Dagbladet. Gårdsarbeidet på Orderud gård gikk sin gang mens regnet silte ned. Etter det Dagbladet forstår, deltok Per Orderud i arbeidet. Tirsdag 17. april må han etter alt å dømme møte i retten sammen med Veronica.

SINT: Advokat Frode Sullan forlot i går kveld Orderud gård etter timelange samtaler med det drapstiltalte ekteparet. I bakgrunnen til høyre ses kårboligen der de drepte ble funnet 23. mai 1999.