TREKKES TILBAKE: Etter over en uke ser deler av fredsplanen for Øst-Ukraina endelig ut til å ha en effekt. Lørdag kveld undertegnet begge partene en avtale om å starte tilbaketrekkingen av tunge våpen fra konfliktsonene. Her ses ukrainske strids- og militærkjøretøy parkert langs en vei mellom Artemivsk og Debaltseve i Donetsk-regionen 15. februar. Foto: AFP PHOTO
TREKKES TILBAKE: Etter over en uke ser deler av fredsplanen for Øst-Ukraina endelig ut til å ha en effekt. Lørdag kveld undertegnet begge partene en avtale om å starte tilbaketrekkingen av tunge våpen fra konfliktsonene. Her ses ukrainske strids- og militærkjøretøy parkert langs en vei mellom Artemivsk og Debaltseve i Donetsk-regionen 15. februar. Foto: AFP PHOTOVis mer

Tunge våpen trekkes tilbake fra fronten i Øst-Ukraina

Skjør fredsavtale i Ukraina begynner så smått å virke - en uke etter at den ble inngått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter over en uke ser deler av fredsplanen for Øst-Ukraina endelig ut til å ha en effekt. Lørdag kveld ble 139 ukrainske soldater og 52 prorussiske separatister løslatt i en fangeutveksling mellom partene, som i tillegg er enige om å trekke tunge våpen bort fra fronten.

Senere på kvelden undertegnet begge partene en avtale om å starte tilbaketrekkingen av tunge våpen fra konfliktsonene.

BAKGRUNN: Dagbladets Morten Strand skriver om Ukrainas utrolige nederlag

Både den ukrainske generalen Oleksander Rozmaznin og separatistleder Eduard Basurin bekrefter avtalen.

- Fra i dag av har vi to uker på oss til å trekke ut tunge våpen, sier Basurin til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Skulle startet tirsdag Både fangeutvekslingen og tilbaketrekkingen var del av fredsplanen som ble undertegnet i Minsk for en drøy uke siden. Avtalen inkluderer også en våpenhvile, som trådte i kraft forrige søndag.

Ifølge avtalen skulle tilbaketrekkingen av tunge våpen ha startet tirsdag. Avtalen krever at alle våpnene er ute innen 3. mars.

Fredsplanen kom på plass etter forhandlinger mellom Ukrainas president Petro Porosjenko, Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande.

Skjør avtale Våpenhvilen har blitt brutt en rekke ganger siden forrige søndag, særlig i forbindelse med separatistenes overtakelse av byen Debaltseve. Ukrainske soldater trakk seg tidligere i uken ut av byen, etter å ha blitt omringet av separatister.

179 ukrainske soldater mistet livet i kampene, ifølge myndighetene.

Søndag hørte AFPs journalist i separatistkontrollerte Donetsk lyden av flere granater fra området rundt flyplassen separatistene tok kontroll over for en måned siden.

Også i havnebyen Mariupol fryktes det nye sammenstøt, etter at ukrainske myndigheter meldte at 20 russiske stridsvogner var på vei mot byen.

Lørdag diskuterte USA og Storbritannias utenriksministere muligheten for å trappe opp sanksjonene mot Russland som følge av avtalebruddene, da John Kerry besøkte Philip Hammond i London.

(NTB)

- VI HAR TO UKER PÅ OSS: Både den ukrainske generalen Oleksander Rozmaznin og separatistleder Eduard Basurin (bildet) bekrefter avtalen.- Fra i dag av har vi to uker på oss til å trekke ut tunge våpen, sier Basurin til det russiske nyhetsbyrået Interfax. Foto: REUTERS
- VI HAR TO UKER PÅ OSS: Både den ukrainske generalen Oleksander Rozmaznin og separatistleder Eduard Basurin (bildet) bekrefter avtalen.- Fra i dag av har vi to uker på oss til å trekke ut tunge våpen, sier Basurin til det russiske nyhetsbyrået Interfax. Foto: REUTERS Vis mer