Tungetale og håndspåleggelse i avhør er ikke straffbart

Det særskilte etterforskingsorganet i politisaker og statsadvokaten i Møre og Romsdal har henlagt saken mot en lensmannsbetjent som gjorde avhør med sterke religiøse undertoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 39-åring fra Ulstein var mistenkt for å ha produsert og solgt hjemmebrent, blant annet til mindreårige skoleelever. Dette ble han avhørt om av en lensmannsbetjent fra Herøy og Sande lensmannskontor i juni 1996. Avhøret ble seinere sterkt kritisert av Sunnmøre herredsrett.

I rettssaken forklarte nemlig 39-åringen at avhøreren ba for ham og talte i tunger under avhøret. Lensmannsbetjenten benektet tungetale, men bekreftet at det ble snakket om helvete og livet etter døden i løpet av avhøret.

Ikke bevist

SEFO mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det ble brukt håndspåleggelse og tungetale under avhøret. Men SEFO påpeker at dette sannsynligvis heller ikke er straffbart, men kritikkverdig.

Etterforskingsorganet ville derimot ha lensmannsbetjenten tiltalt for å ha foretatt en ulovlig pågripelse. Det var ikke statsadvokaten enig i. Det er ikke tvil om at pågripelsen lensmannsbetjenten gjorde, var uten lovhjemmel.

Uten kunnskap

Men fordi lensmannsbetjenten trodde at pågripelsen var lovlig, så slipper han tiltale.

Han må likevel vente seg å bli kalt inn på teppet til politimesteren.

Statsadvokaten slår fast at lensmannsbetjenten «ikke har den nødvendige kunnskap om reglene for pågripelse».