Tungolje sett så langt sør som Risør

Opptil 200 tonn olje har lekket fra Full City.

LEGGER UT LENSER: Det er observert oljesøl utenfor Risør. Foto: Knut Ove Eriksen
LEGGER UT LENSER: Det er observert oljesøl utenfor Risør. Foto: Knut Ove EriksenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dt er observert tykkolje i sjøen så langt sør som Risør, etter at lasteskipet Full City gikk på grunn utenfor Langesund natt til i går.

- Det er ikke snakk om veldig mye, men det er sett tungolje litt vest for Risør, opplyser brannsjef i Øst-Agder brannvesen, Ove Frikstad, til Dagbladet.

Han forteller at brannvesenet nå skal ut og kartlegge den totale mengden, og at det er oppe til vurdering å legge ut lenser.

Vet ikke spredningen
Jon Marius Ly, Kystverkets aksjonsleder i Langesund-grunnstøtingen, har ikke oversikt over hvor langt sør oljen har spredt seg.

- Jeg kjenner ikke detaljene, sier Ly til Dagbladet, og informerer om at et overvåkningsfly tok av for å gjøre rekognoseringsarbeid i 18-tiden.

Overvåkningsflyet har nå observert Risør-oljen.

- Kystverkets fly har nå vært over her og observert oljen, bekrefter brannsjef Frikstad til Dagbladet.

Den nøyaktige mengden olje som har lekket ut av det panamaregistrerte Full City er ikke kjent.

Vanskelig å måle
Men overfor Dagbladet anslår aksjonsleder mengden til å være mellom 50 og 200.

LEKKER OLJE: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
LEKKER OLJE: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Altså er det omkring 900 tonn olje igjen på skipet, sier Ly.

Han oppgir det å være svært vanskelig å anslå dette nøyaktig, da oljetankene er punktert. Vann har dermed lekket inn i tankene, og vanlige måleverktøy kan derfor ikke brukes.

Det kjente, nederlandske bergingsselskapet Smith Salvage har påbegynt nødlossing av havaristen.

- De har begynt det forberedende arbeidet om bord, bekrefter Ly overfor Dagbladet.


ØDELEGGELSER: En tilgriset, avlivet ærfugl symboliserer ødeleggelsene oljesølet sørger for. Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
ØDELEGGELSER: En tilgriset, avlivet ærfugl symboliserer ødeleggelsene oljesølet sørger for. Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer