Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jonas Gahr Støre etter debatten i landsstyret

-Tungt å bære skuffelsen

Jonas Gahr Støre ba om en frisk debatt i Aps landsstyre, og fikk ærlige svar. Men ikke kjeft, ifølge ham selv.

TUNGT Å BÆRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre legger ikke skjul på at det er tøft å møte landsstyret etter at partiet har gjort sitt dårligste kommunevalg noen gang. Han ba om en "frisk og ærlig debatt", og fikk det. Støre sier det er tungt å bære skuffelsen, men at det er en leders jobb. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TUNGT Å BÆRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre legger ikke skjul på at det er tøft å møte landsstyret etter at partiet har gjort sitt dårligste kommunevalg noen gang. Han ba om en "frisk og ærlig debatt", og fikk det. Støre sier det er tungt å bære skuffelsen, men at det er en leders jobb. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I sin tale til landsmøtet la Støre ikke skjul på at resultatet ved kommunevalget - 24, 8 prosent - var altfor dårlig, og at partiledelsen tar ansvar. Han ba landsstyret om en «frisk og ærlig debatt.»

- Ber du om kjeft, spurte Dagbladet før debatten som gikk bak lukkede dører i Folkets Hus.

- Dette er stedet for å komme med den. Jeg sier jeg tar ansvar, og er åpen for å lytte til partiets øverste organ. Så dette er besøkelsestiden, sa Støre.

Kilder sier til Dagbladet at det ble en god debatt med klar tale og tydelige budskap. Mange var opptatt av at Ap må bli partiet som viser vei til et rettferdig grønt skifte.

- Åpen og ærlig debatt

Flere understreket alvoret i situasjonen Ap befinner seg i med et resultat på rekordlave 24, 8 prosent. Det kom også advarsler mot å dra i gang en debatt om ledelse og personkabal, etter det Dagbladet erfarer.

Ifølge Ap-lederen var det innlegg fra hele landet, og ingen la noe mellom.

- Jeg opplevde ikke å få kjeft. Men det var en ærlighet i denne debatten som jeg ba om. Det var enighet om at resultatet er for dårlig, og vi snakket om hvordan vi skal jobbe framover. Det var en holdning om at nå skal vi gå i gang med programprosessen og styrke partiorganisasjonen. Det var samhold i bånn og diskusjon om hvordan vi kan gjøre hverandre gode. Jeg opplever at vi fikk støtte til det. Vilje til å ta ansvar. Oppsummeringen var ærlig, og den forplikter oss, oppsummerer Støre.

- Kom det konkrete innspill om hva dere gjorde feil i valgkampen?

- Jeg tok grundige notater fra alle innleggene. Det kom innspill om lokale forhold, som i Nord-Fron, der de i 2011 gjorde et dårlig valg, og begynte med å gjøre det viktigste i livet til det viktigste i politikken, og bygge lag. Nå fikk de over 60 prosent. Så det er å ha mot i politikkutviklingen til å ta tak i det som betyr noe for folk i by og bygd, og være mye ute og snakke om det.

- Og så var det enighet om at klimapolitikken ikke er en sak du kan velge inn eller ut. Den er der. Og den skal få et tydelig sosialdemokratisk svar, sier Støre.

Tung jobb

Etter valget ga lokalpolitikere, som mangeårig ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, uttrykk for at det var feil å gjøre skolemat til en hovedsak i valgkampen.

Støre sier det ikke kom kritikk av denne satsingen i landsstyret.

- Alle vi har vært på landsmøtet som vedtok det. I valgkampen snakket jeg om oppvekstpolitikk som kan hjelpe unger som har et vanskelig utgangspunkt; skolemat, SFO og flere lærere. Så det er blitt litt karikert at Ap gikk til valg på gratis skolemat. Det var én sak i en helhet, sier Støre.

- Var det tøft å møte landsstyret, som er partiets høyeste organ mellom landsmøtene, etter et så dårlig valg?

- Ja, det er tungt å bære den skuffelsen som mange - og jeg - med rette føler. Det er en leders jobb, det må jeg gjøre enten jeg møter lokallag eller landsstyret.

- Større driv

Men samtidig er det en vilje til å trekke sammen, komme i gang med programprosessen, og få krefter av det. Det er en større driv i partiorganisasjonen nå enn etter 2017, for nå folk føler at dette er vi i gang med, sier Støre.

Tidligere partisekretær og stortingsrepresentant Martin Kolberg mener Støre holdt en ydmyk landsstyretale.

- Det var bra, men også nødvendig. Det er nødvendig å vise ydmykhet i en situasjon der vi får 24, 8 prosent, og får et lavere resultat enn det dårlige resultatet vi fikk for to år siden. Da må man opptre ydmykt, det gjorde Jonas, og det var nødvendig.

- Ikke bærekraftig

- Han oppfordret til frisk debatt?

- Ja, og partiorganisasjonen må bli hørt på en reell måte. Det er flere forhold som forklarer resultatet, men én årsak er helt klar: Forlikspolitikken med høyreregjeringen har skapt avstand til folk, særlig i distriktene og i Nord-Norge.

- Vi skal være et ansvarlig parti, men forlik må bare foregå på sosialdemokratiske premisser og ikke på høyreregjeringens. Vi har fått to valgresultater som demonstrerer at en slik praksis ikke er bærekraftig for et arbeiderparti, sier Kolberg.

- Altfor dårlig

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener Støre holdt en ydmyk tale.

- Absolutt, og det var det all grunn til, for det var et altfor dårlig resultat. Jonas var ærlig, tydelig og ydmyk på det. Samtidig peker han ut en tydelig retning og strategi for veien framover. Vi må klare å forene vår tids utfordring: Hvordan løse klimautfordringene samtidig som vi sikrer sysselsetting og arbeidsplasser, sier Gabrielsen.

- Mangler visjon

- Talen var en erkjennelse av at vi har gjort et dårlig valg. Det må fundamentale endringer til, sier tidligere nestleder, stortingsrepresentant fra Trøndelag, Trond Giske.

- Fundamentale endringer?

- Ja, hvis vi bare gjør det samme, så oppnår vi det samme resultatet. Vi må ha en tydelig politisk visjon som folk slutter opp om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling