Mistet far og bonusmor i Kvam

- Tungt å ikke få delta i søket

Cecilie Bårdsen ble kalt ut til å bidra som hundefører i leteaksjonen i Tokagjelet. En halvtime seinere kom beskjeden om at hennes far Nils Johan Bårdsen og bonusmamma Ruth Wathne var blant de savnede.

MÅTTE FØLGE MED FRA SIDELINJA: Cecilie Bårdsen og hunden Risk har blitt erfarne redningsarbeidere. Under leteaksjonen i Kvam måtte de stå på sidelinja mens letemannskapene søkte etter de tre savnede. Foto: Sissel Grønlund / Privat
MÅTTE FØLGE MED FRA SIDELINJA: Cecilie Bårdsen og hunden Risk har blitt erfarne redningsarbeidere. Under leteaksjonen i Kvam måtte de stå på sidelinja mens letemannskapene søkte etter de tre savnede. Foto: Sissel Grønlund / Privat Vis mer
Publisert

- Det er litt uvirkelig. Sånt man leser om i avisa, men som alle tenker at «det skjer ikke meg». Plutselig står du midt oppi det selv.

Cecilie Bårdsen (40) jobber frivillig som redningsarbeider for Norske Redningshunder. Sammen har hun og border collien Risk (10) deltatt på 36 rednings- og leteaksjoner siden i fjor sommer.

Søndag kveld for halvannen uke siden var hun blant dem som fikk forespørsel om å rykke ut til Kvam, etter at en båt hadde blitt tatt av strømmen i Tokagjelet. Hun skulle tidlig på jobb mandag morgen, og svarte derfor at hun ikke kunne.

- En halvtime seinere ringer lillebror. Han ber meg ta med bikkjene og komme meg i bilen, sier Bårdsen.

Da fikk hun vite at de savnede var hennes far Nils Johan Bårdsen (72), bonusmamma Ruth Wathne (68), og deres venn Kjell Arne Pedersen (64). I tillegg var hunden Leo med i båten.

Bergensavisen snakket først med Bårdsen.

SAVNET: Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72), Ruth Wathne (68) og blandingshunden Leo er savnet etter båtulykken i Kvam. Foto: Privat Vis mer

- Tungt å ikke få delta

Sammen med sine to brødre var Bårdsen i Kvam fram til tirsdag forrige uke. Som pårørende kunne hun ikke kunne bidra som vanlig med å gå i søk etter de savnede.

- Det var tungt å ikke få delta, selv om jeg har full forståelse for at jeg ikke kunne. Man går ikke ut og søker etter sine egne.

Leteaksjonen i Kvam var svært krevende. I tillegg til politi og brannvesen, deltok et stort antall frivillige i søket. Kraftig nedbør førte til høy vannstand og sterke strømmer i elva.

OMFATTENDE SØK: Mannskaper fra elveredningsgruppa og Hordaland Alpine redningsgruppe søker her i området nedenfor fossen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMFATTENDE SØK: Mannskaper fra elveredningsgruppa og Hordaland Alpine redningsgruppe søker her i området nedenfor fossen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et halvt døgn etter at leteaksjonen ble iverksatt, opplyste politiet at en båt var funnet nedenfor fossen i Tokagjelet. Noen timer seinere ble det funnet klær i samme område. Seint samme kveld gikk redningsaksjonen over i et søk etter antatt omkomne.

Bårdsen opplevde det som ekstra tungt å kjenne systemet fra innsida. Hun visste hele veien hva som kom, før politiet kom med oppdateringer.

- Vi skjønte det veldig tidlig alle tre, at dette ikke kunne ha gått bra. Men håpet ligger jo der, sier hun.

- Samtidig vet jeg at de som var ute og jobbet gjorde alt i sin makt for å finne dem. Det betyr alt. Det å vite at noen står på for å finne dine egne, som er savnet... Det kan ikke beskrives hva det betyr.

- Helt fantastiske mennesker

Etter noen dager i Kvam var det viktig for Bårdsen å komme seg hjem. Snakke med venner. Komme seg tilbake på trening med hundene.

- Det er min måte å takle dette på, sier hun.

- Bikkjene får meg opp av senga og ut hver eneste dag. Det får tankene over på andre ting.

HUNDESØK: Frivillige fra Norske Redningshunder deltok i søket i Kvam. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HUNDESØK: Frivillige fra Norske Redningshunder deltok i søket i Kvam. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun gir sin far deler av æren for at hun vervet seg som frivillig for Norske Redningshunder.

- Pappa har alltid vært en redningsmann, som brannmann og som frivillig for Røde Kors. Så hadde jeg en hund som viste seg å egne seg. Det å kunne gå ut og hjelpe andre betyr mye for meg.

Alle de tre savnede er nå trolig funnet. Ruth Wathne ble funnet lørdag øverst i Tokagjelet. Kjell Arne Pedersen ble funnet søndag i Movatnet. Tirsdag ble en tredje person funnet nederst i Tokagjelselva. Den siste, trolig Nils Johan Bårdsen, er ennå ikke formelt identifisert.

Bårdsen synes det er vanskelig å forstå det som har skjedd. Alle de tre var så fornuftige.

- De var helt fantastiske mennesker. Pappa og Ruth var en støtte. De var en trygghet. Dørene var alltid åpne hos dem. De var hjelpsomme og verdsatte ærlighet. I oppveksten var vi ikke redde for å fortelle om det hvis vi hadde gjort noe vi ikke burde gjort. Vi visste at reaksjonen ville bli verre om vi ikke fortalte det, sier hun.

Og legger til:

- Pappa var verdens mest sindige mann - roligheten selv.

Krever mye arbeid

Opplevelsen på andre siden av en leteaksjon - som pårørende - har bidratt ytterligere til motivasjonen om å bli en bedre hundefører og delta i søk.

Nåløyet for å bli godkjent som redningshund er trangt og krever to til tre års utdanning. Hundene bør trenes daglig for å trene opp og vedlikeholde kondisjon, lydighet og søkeferdigheter, forteller Bårdsen. Alle kurs betales av egen lomme. Hun omtaler det som en livsstil.

De frivillige er også alltid klare til å rykke ut hvis noe skjer.

TRENING: Border collien Ice (2) trenes opp til å bli godkjent som redningshund. Planen er at hun skal overta når Risk blir pensjonist. Foto: Sissel Grønlund / Privat
TRENING: Border collien Ice (2) trenes opp til å bli godkjent som redningshund. Planen er at hun skal overta når Risk blir pensjonist. Foto: Sissel Grønlund / Privat Vis mer

- At du er midt i lørdagsmiddagen er ikke god nok grunn til å bli hjemme. Jobb kan derimot være en stopper, sier hun.

Derfor mener hun det er viktig at arbeidsgivere som har mulighet til det, gir godkjente hundeførere dispensasjon til å rykke når de kalles ut. Hun vil også oppfordre grunneiere og jaktlag til å åpne områdene sine for trening.

En innsamlingsaksjon til inntekt for Norske Redningshunder avdeling Hordaland, opprettet av Bårdsen, har på kort tid samlet inn over 60 000 kroner. Pengene skal gå til utdanning og videreutvikling av redningshunder.

- Jo bedre vi kan bli, jo bedre jobb kan vi gjøre. Det betyr så vanvittig mye. Hundene utgjør fort en forskjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer