Tungt å være amerikaner

Tallet på overvektige i USA er tredoblet i løpet av de siste 20 åra. En gruppe tenåringer har saksøkt McDonald's for å være ansvarlig for deres fedme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Hun er størrelse XXL, men Shawnette King bryr seg overhodet ikke om det. Tvert imot, som selger av dameklær i ekstra store størrelser er det en fordel å være stor. Salget går strålende, markedet er bokstavelig talt sterkt økende.

Butikken hun jobber i, er på 125. gate i Harlem, New York. Der ligger «plus-size» forretningene tett i tett. Her har de som driver business tatt konsekvensen av at 64,5 prosent av alle voksne amerikanere er overvektige. Før jul var da også media fylt med advarsler mot høytidenes fristelser og derpå følgende vektøkning.

EKSTRA KROPPSMASSE: Antallet overvektige i USA er tredoblet i løpet av de siste 20 åra. Denne ekstra kroppsmassen setter preg på landets hverdagsliv. Når så mange som nesten 65 prosent er overvektige, vil selve normaliteten endres. Butikk-kjeder, magasiner, postordrekataloger og undertøymerker er laget for de spesielt store.

- Det er et kjempemarked, forteller min nabo Tara på 8. aveny. Hun er modell og har stadig jobber for de store designermerkenes «plus-size»-kataloger. Hun har nettopp fotografert for Calvin Klein i Florida.

- Men du er jo ikke på noen måte stor størrelse?

- Nei, jeg er størrelse 6 (36), men klærne vises i små størrelser og kan bestilles i store. Ingen vil kjøpe klær på store modeller, forteller hun.

Taras bemerkning er ganske treffende for overvektens rolle i det amerikanske samfunnet. Samtidig med at for mange kilo normaliseres og gjøres politisk korrekt, er det ikke uproblematisk å veie 150 kilo. Først og fremst er det helsefarlig. Sukkersyke, hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og kreft er bare noen av følgene som forskerne knytter til overvekt. Ifølge The National Institutes of Health i Washington D.C. bruker USA nær 700 milliarder kroner hvert år på fedmerelaterte helseproblemer. I tillegg kommer milliarder på fånyttes slankekurer.

BIG MAC TIL KVELDS: Nye millioner dollar kan komme til å rulle når erstatningssakene om overvekt blir avgjort. I høst møtte de første anklagerne mot McDonald's i retten i New York. Åtte skoleelever hevdet at McDonald's og selskapets hamburgerrestauranter på Bruckner Boulevard i Bronx er direkte ansvarlig for deres fedme.

- Vi visste ikke at man ble feit av hamburgere og cheeseburgere, sa Jazlyn Bradley og Ashley Pelman da de møtte i retten. 19 år gamle Jazlyn veier 121 kilo, mens 14 år gamle Ashley veier 76,5 kilo.

Jazlyns rutine på McDonald's var en McMuffin til frokost og en superstor Big Mac med eplekake til kvelds. Bare dette kveldsmåltidet inneholder rundt 1600 kalorier, en stor andel av ei ung jentes dagsbehov på rundt 2200 kalorier.

Saksøkernes advokat Samuel Hirsch hevder at McDonald's er ansvarlig for å ha skapt en nasjonal epidemi av feite barn. Han mener at hurtigmatkjeden fører en massiv markedsføring rettet mot barn, og at unge forbrukere dermed ikke er i stand til å gjøre et reelt valg. McDonald's som lenge har fryktet denne typen søksmål, hevdet på sin side at alle ansvarlige mennesker må vite konsekvensene av å spise store mengder hamburgere og pommes frites.

- Enhver person med IQ over romtemperatur vet at man blir feit av burgermat, sa en av advokatene som kommenterte McDonald's rolle i søksmålet.

LEGGER SEG PÅ SIDEBEINA: Det er flere forklaringer på hvorfor overvekt tynger ned det amerikanske samfunn. En av dem er den sedate amerikanske livsstilen. Mange timer foran TV-en, dataskjermen eller i bilen gjør at kaloriene ikke brukes opp, men legger seg på sidebeina. The National Institute of Health i Washington opplyser at bare 15 prosent av alle amerikanere får den anbefalte mengde fysisk aktivitet hver uke. En fjerdedel rapporterer at de ikke beveger seg utover å være på jobben.

En annen medvirkende årsak er at USA produserer altfor mye billig mat, noe som krever at forbrukerne må presses til å konsumere stadig mer. Marion Nestle, som leder instituttet for ernæring og mat ved New York University, hevder i sin nye bok «Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition and Health» at mye av ansvaret for overvekten ligger på matprodusentene. De utvider bokstavelig talt sitt marked ved å lokke og lure folk til å spise mer enn de trenger.

HELSEFARLIG: Nærmere 65 prosent av alle voksne amerikanerne er overvektige. Forklaringene er flere - blant annet den sedate amerikanske livsstilen med mange timer for TV-en, feit mat og lite trim.
BY PÅ SLANKEKUR: I 2001 ble hele Philadephia satt på slankekur. Yvonne McCoy har gått ned 45 kilo, men er fortsatt så tung at vekten ble sprengt. Hun veier nå 147 kilo.
SAKSØKT: En gruppe tenåringer har saksøkt McDonald's for å være direkte ansvarlig for deres fedme. - Vi visste ikke at man ble feit av hamburgere og cheeseburgere, sier tenåringene Jazlyn Bradley og Ashley Pelman.