- Tungt å være ansvarlig

Ordfører Lars Nymo i Målselv sitter nå i stua og stirrer ut av vinduet. I går omkom tre personer da taket på det kommunale samfunnshuset i Målselv raste sammen under store snømengder. - Det er en tung opplevelse å være juridisk ansvarlig, sier han til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunen trodde snøen ville blåse bort av seg selv. I stedet raste taket sammen under de store snømengdene. Taket på samfunnshuset ble ikke måket, fordi de vedlikeholdsansvarlige regnet med at snøen ville blåse av. Tre omkom og 23 ble skadd i ulykken. Resten av de 76 personene som var inne i samfunnshuset klarte å berge seg ut uten skader.

Nå etterforsker politiet ulykken som har ført til at militærøvelsen Joint Winter 2000 er avblåst. Målselv kommune har ikke lagt skjul på at den hadde ansvaret for å rydde taket for snø. Likevel vil ikke ordfører Lars Nymo påta seg det strafferettslige ansvaret for ulykken.

- Det er det politiet som må vurdere, sier han til Dagbladet :på nettet.

Dagen etter ulykken har han kommet hjem til familien i Målselv. Natta har gått med til å holde seg orientert om redningsarbeidet etter at taket på samfunnshuset raste sammen.

- Jeg sov noen timer i natt, men det er tøft å være midt oppe i en slik ulykke. Jeg tenker på de omkomne, deres pårørende, og på at dette er årsaken til at en stor militærøvelse blir avlyst, sier Nymo til Dagbladet :på nettet.

- Tak må måkes

Direktør i Statens bygningstekniske etat, Olav Ø. Berge, sier snømengdene i Nord-Norge nå er så store at alle tak, selv på helt nye bygg, må måkes. Samfunnshuset på Rustadhøgda i Målselv ble bygd på et tidspunkt hvor forskriftene var dårlige over hele landet.

- Forskriftene satte ikke krav om at tak skulle tåle store snømengder, og behovet varierer selvfølgelig fra landsdel til landsdel, sier Berge.

I morgen sender han byggtekniske eksperter til ulykkesstedet i Målselv. De skal kartlegge om det er en teknisk feil med bygningskonstruksjonen, og om det finnes andre tilsvarende bygninger for slik å forhindre nye ulykker.

Frikjenner Forsvaret

Ordføreren i Målselv fritar Forsvaret for ansvar i forbindelse med ulykken.

- Det er et faktum at dette er et kommunalt bygg som vi hadde vedlikeholdsansvaret for. Men vi har vanligvis stabile vintre her oppe, og er vant med å turnere mye snø. Det var for eksempel mer snø vinteren 1997 enn det har vært i år, sier Lars Nymo.

Viseadmiral Einar I. Skorgen opplyser at Forsvaret i utgangspunktet ser på etterforskningen av ulykkesårsaken som en ren politisak.

- Foreløpig ser jeg ingen grunn til å starte noen militær gransking. Men jeg tar forbehold om at det kan være aktuelt, avhengig av hvordan politiet konkluderer etter sin etterforskning, sier Skorgen.

Vil plassere ansvaret

Leder i Befalets Fellesorganisasjon Jan Smidt vil ikke akseptere en form for kollektivt ansvar ved takrasulykken i Målselv. Men organisasjonen vil heller ikke bidra til noen heksejakt etter syndebukker.

- Vi kan ikke leve med i ettertid at ingen tillegges ansvaret for ulykken og at ingen lærer noe av den. Men vi vil heller ikke på det nåværende tidspunkt bidra til en heksejakt etter syndebukker, sier Smidt.