Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tungt bevæpnet politi rykker inn på protestplass i Kiev

River ned telt og barrikader.

REV NED TELT:  Væpnet politi rykket onsdag natt inn i på Uavhengighetsplassen. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
REV NED TELT: Væpnet politi rykket onsdag natt inn i på Uavhengighetsplassen. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag aksjonerte ukrainsk politi mot protestplassen i sentrum av Kiev. Tusenvis av tungt bevæpnede politifolk stormet Uavhengighetsplassen.

Politiet har revet ned telt og barrikader som demonstrantene har bygd, og tatt over deler av plassen, melder nyhetsbyrået Afp.

- Skam! Vi blir stående! ropte demonstrantene, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Det er så langt ikke meldt om skadde.

Vitner forteller til Reuters at sangeren Ruslana ba politiet over høyttalerne om å ikke adlyde ordre og ikke skade demonstrantene.

EUs støtte Tirsdag var EUs representant Catherine Ashton på besøk i byen, for å diskutere situasjonen i landet med president Viktor Janukovitsj.

Presidenten møtte også landets tre tidligere presidenter, Leonid Kravtsjuk, Leonid Kutsjma og Viktor Jusjtsjenko, for å forsøke å finne en løsning på krisen.

Han har også sagt at han støtter forslaget om å få til et rundebordsmøte med opposisjonen. Det er likevel stor bekymring internasjonalt for at forsøkene på å oppnå en fredelig avslutning på sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter vil feile.

TATT OVER:  Politiet har tatt over deler av Uavhengighets-plassen, hvor demonstrantene har slått leir. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
TATT OVER: Politiet har tatt over deler av Uavhengighets-plassen, hvor demonstrantene har slått leir. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer

- De seneste begivenhetene viser at det er en alvorlig fare for at prosessen vil spore av, sier Ashton

Ti såret
Det har vært daglige protester siden Janukovitsj trakk seg fra avtalen som skulle legge til rette for frihandel og sørge for et tettere samarbeid med EU. Hundretusener har deltatt i demonstrasjonene.

I Kiev raser protestene nå videre for tredje uken på rad. Tirsdag var om lag 2.000 provestlige demonstranter samlet i opposisjonens base, en teltleir i sentrum av hovedstaden Kiev.

Situasjonen var i formiddagstimene rolig. Men minst ti demonstranter ble såret da opprørspoliti banket løs med batonger på demonstranter natt til tirsdag, samtidig som sikkerhetsstyrker tvang demonstrantene bort fra områdene rundt regjeringsbygningene i Kiev, opplyste Oleg Tjagnybok, leder for opposisjonspartiet Svoboda.

Senere på dagen ble EUs kontorer i Kiev blokkert av et 50-talls «kraftige menn», meldte nyhetsbyrået Interfax.

 HOLDT APPELL:  DEn ukrainske sangeren og vinneren av Melodi Grand Prix i 2004, Ruslana Lyzhychko oppfordret politiet til ikke å adlyde ordre og ikke skade demonstrantent. Dette bildet er tatt for en uke siden, da hun talte til demonstrantene. Foto: EPA/VALDEMAR HORLUSHKO
HOLDT APPELL: DEn ukrainske sangeren og vinneren av Melodi Grand Prix i 2004, Ruslana Lyzhychko oppfordret politiet til ikke å adlyde ordre og ikke skade demonstrantent. Dette bildet er tatt for en uke siden, da hun talte til demonstrantene. Foto: EPA/VALDEMAR HORLUSHKO Vis mer