Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tungt for mange å høre grusomhetene på ny

Men nødvendig, sier statsminister Jens Stoltenberg om opplesningen av Breivik-dommen.

- SAMFUNNETS OPPGJØR: Jens Stoltenberg, her fotografert før avleveringen av 22. juli-rapporten. Foto: Torbjørn Katborg Grønning
- SAMFUNNETS OPPGJØR: Jens Stoltenberg, her fotografert før avleveringen av 22. juli-rapporten. Foto: Torbjørn Katborg Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at rettssaken mot Anders Behring Breivik har vært gjennomført i tråd med rettsstatens prinsipper. - Rettssaken er samfunnets oppgjør med gjerningsmannen og hans handlinger, sier Jens Stoltenberg.

Statsministeren kommenterer rettssaken i en pressemelding få minutter etter at retten ble hevet i Oslo - og like før det ble klart at påtalemyndigheten ikke anker dommen på 21 års forvaring.

Stoltenberg understreker likevel at han ikke vil kommentere selve innholdet i dommen.

- Tungt for mange
- I respekt for samfunnets maktfordelingsprinsipper vil jeg ikke kommentere innholdet i dommen. I dag blir vi minnet om hvem 22. juli egentlig handler om; de som ble drept - de etterlatte og pårørende og de som er direkte berørt, sier statsministeren ifølge NTB. Han legger til at det har vært tungt for mange å høre grusomhetene fortalt på ny, men at det er nødvendig i et rettssamfunn.
Fornøyde politikere
Retten slo i dag fast at Breivik er strafferettslig tilregnelig, og ga ham lovens strengeste straff for terrorangrepene ved regjeringskvartalet og Utøya.

Forvaringsdommen innebærer at Breivik kan holdes innesperret lenge - i prinsippet livet ut - hvis han stadig vurderes som farlig for samfunnet.

Selv om Stoltenberg ikke vil kommentere dommen, har politikere fra flere partiet i dag sagt seg godt fornøyd med tingrettens beslutning.

Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr har allerede slått fast at gjerningsmannen bør sitte i fengsel livet ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media