Tungt skyts mot Krohn Devold

Forsvarsministeren reiser til Nederland i dag for å forklare seg om avtalebrudd i milliardklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandske myndigheter er forbannet etter at forsvarsminister Kristin Krohn Devold har kansellert en milliardavtale om bytte av våpensystemer med det nederlandske forsvaret.

Avtalen var at Forsvaret skulle overta 18 nye selvdrevne artillerivogner fra Nederland, i bytte mot et overskuddseksemplar av det avanserte norske bakke-til-luft missil-systemet NASAMS.

Mens artillerivognene opprinnelig var planlagt å inneha en framtidig nøkkelfunksjon for den norske hæren, har Nederland allerede lagt bytteavtalen til grunn både i neste års forsvarsbudsjett og planleggingen av sitt eget forsvar.

-  Vi er veldig skuffet og svært lite glad for det som har skjedd. Dette kom som en total overraskelse på oss, og har gitt oss et stort forklaringsproblem overfor parlamentet, sier den nederlandske forsvarsministerens talsperson Sascha Louwhoff til Dagbladet.no.

Store summer

Intensjonsavtalen om byttet ble undertegnet 23. juni 2003.

Nederlandske medier har regnet seg fram til at avtalebruddet koster Nederland minst 840 millioner kroner. Men Louwhoff sier til Dagbladet.no at det foreløpig er umulig å regne seg fram til konsekvensene, fordi avtalen omfattet så mange områder som nå blir rammet.

-   For å si det enkelt står vi nå igjen med 18 dyre artillerivogner som vi ikke vil ha, mens vi ikke får missilsystemet som vi virkelig vil ha, sier Louwhoff.

Til Nederland i dag

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og hennes rådgivere i saken reiser i formiddag til Haag i Nederland i et forsøk på å skvære opp.

-   Kostnadene ved innføring av artillerisystemet i hæren viste seg å bli større enn vi trodde. Vi innså at det ble mer enn vi kunne klare i inneværende budsjettperiode, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Bård Glad Pedersen, til Dagbladet.no.

Han understreker at det ikke er snakk om et avtalebrudd, men kansellering av en avtale.

KANSELLERTE: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold.