Tungt skyts mot Krohn Devold

Forsvarsministeren reiser til Nederland i dag for å forklare seg om avtalebrudd i milliardklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nederlandske myndigheter er forbannet etter at forsvarsminister Kristin Krohn Devold har kansellert en milliardavtale om bytte av våpensystemer med det nederlandske forsvaret.

Avtalen var at Forsvaret skulle overta 18 nye selvdrevne artillerivogner fra Nederland, i bytte mot et overskuddseksemplar av det avanserte norske bakke-til-luft missil-systemet NASAMS.

Mens artillerivognene opprinnelig var planlagt å inneha en framtidig nøkkelfunksjon for den norske hæren, har Nederland allerede lagt bytteavtalen til grunn både i neste års forsvarsbudsjett og planleggingen av sitt eget forsvar.

-  Vi er veldig skuffet og svært lite glad for det som har skjedd. Dette kom som en total overraskelse på oss, og har gitt oss et stort forklaringsproblem overfor parlamentet, sier den nederlandske forsvarsministerens talsperson Sascha Louwhoff til Dagbladet.no.

Store summer

Intensjonsavtalen om byttet ble undertegnet 23. juni 2003.

Nederlandske medier har regnet seg fram til at avtalebruddet koster Nederland minst 840 millioner kroner. Men Louwhoff sier til Dagbladet.no at det foreløpig er umulig å regne seg fram til konsekvensene, fordi avtalen omfattet så mange områder som nå blir rammet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer