Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tungtvannssabotør Jens-Anton Poulsson er død

Døde, 91 år gammel.

I 1964: Noen av tungtvanns-sabotørene fra Kompani Linge tilbake på gamle tomter i anlegget på Vemork, der de utførte en av krigens mest berømte sabotasjer. Sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28 februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Fra v: Jens Anton Poulsson, Knut Haukelid, Overingeniør og omviser Larsen, Knut Lier Hansen og Knut M. Haugland. 
Foto: Aage Storløkken/Aktuell/Scanpix
I 1964: Noen av tungtvanns-sabotørene fra Kompani Linge tilbake på gamle tomter i anlegget på Vemork, der de utførte en av krigens mest berømte sabotasjer. Sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28 februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Fra v: Jens Anton Poulsson, Knut Haukelid, Overingeniør og omviser Larsen, Knut Lier Hansen og Knut M. Haugland. Foto: Aage Storløkken/Aktuell/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tungtvannssabotør Jens-Anton Poulsson fra Rjukan er død, 91 år gammel.


Poulsson ble født på Rjukan i 1918. Under krigen skulle navnet hans bli knyttet til hjemstedet for alltid. Han var sjef for fortroppen, operasjon Grouse, under tungtvannsaksjonen på Vemork på Rjukan i 1942 og 1943. Målet var å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk.

Det siste krigsåret var Poulsson sjef for Milorg D 16. For sin innsats under krigen mottok Jens-Anton Poulsson en rekke æresbevisninger.

Også resten av arbeidslivet var Poulsson knyttet til Forsvaret. Han hadde blant annet viktige oppdrag i Midtøsten, var sjef for H.M. Kongens Garde og nestkommanderende ved Brigaden i Nord-Norge, ifølge Store norske leksikon.

Etter endt tjeneste i Forsvaret i 1982 har Poulsson hatt god tid til å dyrke sin fremste hobby, jakt og fiske, på sin store fjelleiendom på Hardangervidda.

(NTB)


I BURSDAGEN: Kong Harald og dronning Sonja var til stede i mottakelsen i anldning 90-årsdagen til krigsveteranen Jens Anton Poulsson (t.v.). Poulsson var med i kompani Linge og var en av lederne for sprengningen av tungtvannsanlegget på Vemork under 2. verdenskrig. Foto: Morten Holm/SCANPIX
I BURSDAGEN: Kong Harald og dronning Sonja var til stede i mottakelsen i anldning 90-årsdagen til krigsveteranen Jens Anton Poulsson (t.v.). Poulsson var med i kompani Linge og var en av lederne for sprengningen av tungtvannsanlegget på Vemork under 2. verdenskrig. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!