Tungvektere mot vold

Statsminister Jens Stoltenberg har samlet tungvekterne i kampen mot gjengvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøyendrapet, skyting på Stovner og sist det meningsløse drapet på Benjamin Henriksen. Det nye året har fått en mørk og voldsrammet begynnelse.

I dag samlet statsminister Jens Stoltenberg hele stjernelaget av norske politikere og politifolk.

  • Per Sefland, leder av politiets overvåkingstjeneste
  • Byrådsleder Erling Lae
  • Justisminister Hanne Harlem
  • Kommunalminister Sylvia Brustad
  • Riksadvokat Tor Aksel Busch
  • Politimester Anstein Gjengedal

var noen av prominensene som var samlet i regjeringskvartalet. Og budskapet var klart og unisont: Vi godtar ikke mer vold!

-I løpet av dagen har vi fått mange henvendelser etter drapet på Holmlia.

-Ethvert drap er brutalt og opprørerende. Drapet på Benjamin Hermansen går dypt inn på oss, sa statsministeren. Drapet sender et annet budskap. Alt tyder på at drapet er rasistisk, og at Benjamin er drept fordi han hadde en annen hudfarge enn den som er vanlig i Norge. Slik vil vi ikke ha det i Norge, slo Stoltenberg kategorisk fast.

Han mener Norge står overfor et tidsskille hvis det viser seg at Benjamin-drapet var rasistisk motivert.

Preget justisminister

- Det er umulig å ikke bli veldig veldig sterkt berørt av det som har skjedd, sa en lavmælt og preget justisminister Hanne Harlem

Ikke forbud

Justisministeren vil ikke forby nazistiske symboler og organisasjoner.

- Det er kriminelle handlinger som er avgjørende, hevder justisministeren. Men hun vil sette ned et utvalg som skal se nærmere på problemet. De skal blant annet reise til Sverige og Tyskland for å se hvilke erfaringer de har med deres strengere regler.

Statsministeren vil ikke godta at regjeringen er passive i kampen mot vold. Men han innrømmer at det ikke gjøres nok.

- Det er et nederlag når et drap kan begås i Oslo når motivet er rasistisk. Men det betyr ikke at det ikke er gjort noe.

Det var særlig det nynazistiske miljoet i bydelen Bøler som ble uthengt under den mannsterke pressekonferansen. Byrådsleder i Oslo Erling Lae mener Bøler-miljoet kan regne sine dager som talte.

Skal bort

- Miljøet på Bøler skal vi bli kvitt, sa Lae selvsikkert. I Sverige går de høyreekstreme gruppene med overskudd blant annet på grunn av musikksalg. Overvåkingssjefen mener Norge har et lite nazistmiljø sammenliknet med andre land. Sefland anslår at rundt 150 mennesker utgjør det norske nazistmiljøet. Politimesteren roste POT for hjelpen.

Nær oppklaring

- Vi står foran en nær oppklaring av denne saken, takket være POTs nære oppfølging av dette miljøet, hevdet Anstein Gjengedal. Byrådsleder Erling Lae er mest redd for at barn med innvandrerbakgrunn blir redde for å bevege seg utendørs etter drapet. - Rasisme og diskriminering angår oss alle. Det er forferdelig at barn med innvandrerbakgrunn er redde for å gå ut, sa statsministeren, som oppfordrer alle til å gå i seg selv med tanke på hverdagsrasisme. - Alle kan gå i seg selv og tenke på om vi kan ta klarere avstand fra rasisme, oppfordret Stoltenberg.

Opprør

Og ble etterfulgt av en ivrig justisminister. - Det er grunn til å oppfordre skoler og arbeidsplasser til å bruke det opprøret som nå skjer til å diskutere våre holdninger til folk med en annen hudfarge.

Erik Blücher: Hvilket drap?

VG: Ledet av Blücher

Nekter straffskyld