Tungvekterne vil bli politimester

Eks-overvåkingssjef Hans Olav Østgaard, Økokrimsjef Anstein Gjengedal og Bergens omstridte Rolf B. Wegner vil alle bli politimester i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag blir søkerlista til stillingen som politimester i Oslo offentliggjort. I går fikk Dagbladet bekreftet at seks personer har søkt stillingen etter Ingelin Killengreen.

Dagbladet får likevel bekreftet at flere «tungvektere» har sendt sine søknader.

Etter det Dagbladet erfarer er det helt åpent hvem som til slutt får den ettertraktede jobben.

Likevel er det grunn til å anta at ekspedisjonssjef Vidar Refvik i politiavdelingen i Justisdepartementet og politimester Bjørn Hareide i Bodø ligger godt an.

Formelt er det regjeringen som utnevner Oslos nye politimester . Men avtroppende politimester Ingelin Killengreen, i egenskap av sin nye stilling som politidirektør, avgjør endelig hvem som får jobben sammen med justisminister Hanne Harlem.

Sterke kandidater

Selv om Refvik og Hareide er knappe favoritter, må de regne med sterk konkurranse.

Økokrimsjef Anstein Gjengedal er åpenbart en sterk kandidat. Selv om Hans Olav Østgaard måtte gå som overvåkingssjef har han gjort et bemerkelsesverdig comeback i departementet, og er nok en «dark horse» i feltet.

Politimester Rolf B. Wegner er den største outsideren. Årene i Bergen kan ikke akkurat karakteriseres som vellykkede for mannen med tversoversløyfa. Men havner han i Oslo, vil i hvert fall mange ansatte ved Bergen politidistrikt puste lettet ut.

Minst kjent av de seks søkerne er Oslo-politiets administrasjonssjef - Lars Henrik Bøhler .

Internt på Politihuset har Bøhler, som opprinnelig er polititjenestemann, et godt ord på seg. Skulle administrasjonssjefen få jobben, blir han den første politimesteren som ikke er utdannet jurist.

Søkte ikke

Litt overraskende er det at verken advokat Ellen Holager Andenæs eller Tromsøs politimester Truls Fyhn søkte stillingen som politimester i Oslo.

I politietaten - blant tjenestemenn og politijuristene - har både Holager Andenæs og Fyhn stor tillit. Begge ville vært åpenbare kandidater dersom de hadde søkt stillingen.