Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tungvektsmesteren ble dømt til fengsel fordi han var svart. Etter over 100 år kan han bli benådet av Trump

Jack Johnson får nok en gang celeber drahjelp over 70 år etter sin død.

KAN BLI BENÅDET: Tungvektsmesteren Jack Johnson ble i 1913 dømt til ett års fengsel. Over 100 år etter dommen åpen president Donald Trump for å benåde Johnson. Her er han avbildet i forbindelse med et bokseshow i 1945, året før han døde. Foto: AP Photo / NTB scanpix
KAN BLI BENÅDET: Tungvektsmesteren Jack Johnson ble i 1913 dømt til ett års fengsel. Over 100 år etter dommen åpen president Donald Trump for å benåde Johnson. Her er han avbildet i forbindelse med et bokseshow i 1945, året før han døde. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For over 100 år siden ble tungvektsmesteren i boksing, Jack Johnson, dømt til fengsel for å ha krysset en delstatsgrense med en hvit kvinne.

Siden den gang har det blitt tatt flere initiativ til å benåde Johnson, seinest da Barack Obama var president, men så langt har ingen av initiativene ført fram. I alle fall ikke fram til nå. Men først må vi ta historien om Johnson, og hva som til slutt førte til at han ble dømt.

«Århundrets kamp»

I 1908 ble han den første fargede tungvektsmesteren i boksing. Han erobret tittelen etter at han beseiret kanadiske Tommy Burns. Kampen ble stoppet i 14. runde av politiet og Johnson ble utropt til vinner på teknisk knockout etter en svært kontroversiell avgjørelse.

Han beholdt tittelen i sju år, men er mest kjent for kampen som fant sted i 1910.

Da møtte han mannen som ble sett på som sin tids beste bokser, den hvite legenden James J. Jeffries.

Jeffries hadde lenge nektet å møte Johnson, og la opp i stedet. Men da Johnson sikret seg mestertittelen våknet vinnerinstinktet i Jeffries. Han ville «gjenvinne tungvektstittelen for den hvite rase»

- Jeff, det er opp til deg. Den hvite mann må reddes, skrev forfatter Jack London, ifølge Washington Post.

Dermed gjorde Jeffries seg klar til et comeback mot den forhatte «negeren», som Johnson ble omtalt som i pressen.

- Jeff vil drepe negeren når de møtes, skal journalister ha sagt før kampen.

Men om det var meningen at den hvite mann skulle reise seg som fugl føniks fra asken i kampen som ble omtalt som «århundrets kamp», ble det en brutal nedtur for både Jeffries og hans hvite heiagjeng.

Etter at Jeffries, som skal ha slanket seg 45 kilo for å komme i matchvekt, presset de første rundene, tok Johnson over etter 4. runde. Da Jeffries i 15. runde gikk ned for telling for tredje gang, var kampen avgjort.

- Jeg kunne aldri ha banket Johnson. Jeg kunne ikke ha slått ham. Nei, jeg hadde ikke hatt en sjanse på 100 år, sa Jeffries seinere.

Ble tatt av Jim Crow-lov

Kampen utløste store opptøyer flere steder, da mange hvite hatet det faktum at en svart mann hadde banket deres store hvite håp.

Det hjalp heller ikke på Johnsons popularitet at han elsket å brife med titlene sine, at han var rik, og, kanskje aller viktigst, at han hadde en forkjærlighet for hvite kvinner.

Det var også Johnsons kvinnepreferanser som skulle gi ham trøbbel med lovens lange arm.

Bare noen uker før Johnson og Jeffries gikk i ringen ble det vedtatt en ny lov, «the Mann Act», som gjorde det ulovlig for en mann å krysse delstatslinjene med en kvinne «med formål om prostitusjon, løssluppenhet, eller noen form for umoral».

«The Mann Act» var en del av Jim Crow-lovene, som, selv om de ga uttrykk for at svarte og hvite var likeverdige, førte til at svarte ble utsatt for omfattende diskriminering. «The Mann Act» skulle egentlig bli brukt til å stoppe menneskehandel og prostitusjon, men ble i realiteten ofte brukt for å hindre raseblanding.

Omtrent før svetten og blodet var tørket bort etter kampen mellom Jeffries og Johnson, begynte føderale etterforskere å se nærmere på Johnsons kjærlighetsliv.

Affære med prostituert

I 1911 giftet han seg med en hvit kvinne, Etta Terry Duryea, men det var et turbulent ekteskap, som endte med at Duryea tok sitt eget liv ett år etter.

Tre måneder seinere giftet Johnson seg med en annen hvit kvinne, Lucille Cameron. Hennes mor var så forferdet over ekteskapet at hun hevdet at Cameron hadde blitt kidnappet, men Cameron nektet å samarbeide med etterforskere.

Men etterforskere klarte å lokalisere Belle Schreiber, en prostituert som Johnson hadde hatt en affære med ett år tidligere. Hun gikk med på å vitne mot tungvektsmesteren, og en helhvit jury brukte under to timer på å kjenne Johnson skyldig.

Johnson rømte til Europa og Sør-Amerika sammen med kona, Lucille Cameron, men overga seg til amerikanske betjenter ved den meksikanske grensa i 1920, og sonet så ett år i fengsel.

KAMP: Jack Johnson fortsatte å bokse etter at han rømte fra USA, men i 1915 mistet han mesterbeltet. Her har han akkurat blitt slått ut av Jess Willard i den 26. runden, under kampen i Havana på Cuba. Foto: AP Photo / NTB scanpix
KAMP: Jack Johnson fortsatte å bokse etter at han rømte fra USA, men i 1915 mistet han mesterbeltet. Her har han akkurat blitt slått ut av Jess Willard i den 26. runden, under kampen i Havana på Cuba. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Kjendiser har bedt om benådning

Og det er altså denne straffen celebriteter og politikere gjentatte ganger har i tankene, når de har bedt den sittende presidenten benåde Johnson.

I 2009 ba senator John McCain og Peter King daværende president Barack Obama om å benåde ham, etter at de først hadde fått avslag fra Justisdepartementet, begrunnet med at man ikke benådet avdøde personer.

I et brev til Obama kalte de to senatorene hele saken «en vanærende flekk på vår nasjons historie».

- Dommen var motivert av intet annet enn hans hudfarge. Dermed skadet den ikke bare familien, men også hele nasjonen, skrev de i et brev til presidenten.

Men ingenting skjedde.

I 2013 satt Mike Tyson i gang en underskriftsaksjon for å få Obama til å benåde Johnson, men heller ikke denne gangen ble endte det med at Johnson ble benådet.

Johnson dukket på finurlig vis opp på den politiske dagsorden igjen i 2015, da han ble nevnt i et over 1000 siders langt lovforslag, skriver Washington Post.

Det dreide seg egentlig om utdanning, men i et av punktene ble det bedt om at Johnson ble benådet. Heller ikke denne gangen foretok presidenten, som er den eneste som kan benåde Johnson, seg noe.

Får Stallone-hjelp

Men nå kan det se ut som om ting kan være på gang, takket være action-skuespiller Sylvester Stallone. Han har tydeligvis tatt kontakt med president Donald Trump for å få fart på benådningssaken, for lørdag tvitret Trump følgende:

«Sylvester Stallone ringte meg for å fortelle historien om tungvektsmesteren Jack Johnson. Han ble utsatt for store prøvelser, livet hans var komplekst og kontroversielt. Andre har sett på dette i løpet av åra, de fleste trodde det ville bli gjort, men ja, jeg vurdere full benådning», tvitret presidenten.

Så gjenstår det å se om ord blir til handling denne gangen. Når det gjelder Johnson selv så levde han et relativt lite glamorøst liv etter at han slapp ut fra fengselet.

For mens Johnson i sine velmaktsdager eide nattklubb, gikk med gulltenner og kjøpte en leopard som han tok med seg på gåtur, sippende på et glass champagne, ble han møtt av en kald skulder da han slapp ut fra fengselet.

Han fortsatte å bokse på private tilstelninger, ofte med kjendiser som publikum, fram til 1945. Da var han 67 år gammel.

Året etter døde han i en bilulykke i Nord-Carolina, etter å ha sust av gårde fra en restaurant som hadde nektet å servere ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media