Tungvektsmesteren ble dømt til fengsel fordi han var svart. Etter over 100 år kan han bli benådet av Trump

Jack Johnson får nok en gang celeber drahjelp over 70 år etter sin død.

KAN BLI BENÅDET: Tungvektsmesteren Jack Johnson ble i 1913 dømt til ett års fengsel. Over 100 år etter dommen åpen president Donald Trump for å benåde Johnson. Her er han avbildet i forbindelse med et bokseshow i 1945, året før han døde. Foto: AP Photo / NTB scanpix
KAN BLI BENÅDET: Tungvektsmesteren Jack Johnson ble i 1913 dømt til ett års fengsel. Over 100 år etter dommen åpen president Donald Trump for å benåde Johnson. Her er han avbildet i forbindelse med et bokseshow i 1945, året før han døde. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For over 100 år siden ble tungvektsmesteren i boksing, Jack Johnson, dømt til fengsel for å ha krysset en delstatsgrense med en hvit kvinne.

Siden den gang har det blitt tatt flere initiativ til å benåde Johnson, seinest da Barack Obama var president, men så langt har ingen av initiativene ført fram. I alle fall ikke fram til nå. Men først må vi ta historien om Johnson, og hva som til slutt førte til at han ble dømt.

«Århundrets kamp»

I 1908 ble han den første fargede tungvektsmesteren i boksing. Han erobret tittelen etter at han beseiret kanadiske Tommy Burns. Kampen ble stoppet i 14. runde av politiet og Johnson ble utropt til vinner på teknisk knockout etter en svært kontroversiell avgjørelse.

Han beholdt tittelen i sju år, men er mest kjent for kampen som fant sted i 1910.

Da møtte han mannen som ble sett på som sin tids beste bokser, den hvite legenden James J. Jeffries.

Jeffries hadde lenge nektet å møte Johnson, og la opp i stedet. Men da Johnson sikret seg mestertittelen våknet vinnerinstinktet i Jeffries. Han ville «gjenvinne tungvektstittelen for den hvite rase»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer