HELT: Jack Johnson ble et forbilde for mange boksere. Her undertegnet Johnson en kontrakt - tid og sted for bildet er ukjent. Foto: AP / NTB scanpix
HELT: Jack Johnson ble et forbilde for mange boksere. Her undertegnet Johnson en kontrakt - tid og sted for bildet er ukjent. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Tungvektsmesteren Jack ble dømt til fengsel fordi han var «neger»

Nå leder Mike Tyson an i kampen for at tungvektskongen benådes av president Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyson har satt i gang en underskriftskampanje for å få Johnson benådet av presidenten - 100 år etter at Johnson ble dømt til fengsel for å ha krysset en delstatsgrense med sin hvite kjæreste.

- Vil drepe negeren Det hele startet i 1908.

Da ble Jack Johnson historiens første fargede tungvektsmester i boksing.Han erobret tittelen tittelen etter en at han beseiret kanadiske Tommy Burns. Kampen mot Burns ble stoppet av politiet i 14. runde, og Johnson ble utropt til vinner på teknisk knockout etter en svært kontroversiell avgjørelse.

Johson beholdt tittelen i sju år. Men kampen han er aller mest kjent for fant sted i 1910.

Da møtte han den hvite legenden James J. Jeffries, ansett som sin tids beste bokser. Jeffries hadde egentlig lagt opp, men lot seg lokke til et comeback mot den forhatte «negeren», som Johnson ble omtalt som i pressen.

- Jeff vil drepe negeren når de møtes, skal journalister ha brautet om før kampen.

Knockout 4. juli 1910, på USAs nasjonaldag, møttes den hvite kongen og den svarte utfordreren i gamblingbyen Reno i ørkenen i Nevada. Omkring 22 000 satt ringside.

Etter at Jeffries - som skal ha slanket seg 45 kilo for å komme i matchvekt - presset de første rundene, tok Johnson over etter 4. runde. Da Jeffries i 15. runde gikk i dørken for tredje gang, var kampen avgjort.

Kampen utløste voldsomme opptøyer flere steder.

MESTER: Mike Tyson fotografert etter å ha knust Brian Nielsen i København 13. oktober 2001. Nå har Tyson engasjert seg for Jack Johnson, som har vært et forbilde for ham. Foto: Espen Rasmussen / Dagbladet
MESTER: Mike Tyson fotografert etter å ha knust Brian Nielsen i København 13. oktober 2001. Nå har Tyson engasjert seg for Jack Johnson, som har vært et forbilde for ham. Foto: Espen Rasmussen / Dagbladet Vis mer

Mange hvite hatet det faktum at en svart mann hadde knocket ut deres store håp.

Forelsket seg Og for Jack Johnson ventet det enda mer trøbbel. Det hvite styret hadde for alvor lagt ham for hat, og ga seg ikke.

Da han forelsket seg i, og ble sammen med, en hvit kvinne, fikk rasehaterne muligheten de hadde ventet på.

Forholdet til Lucille Cameron førte i juni 1913 til at Johnson ble stilt for retten og dømt til ett år og en dags fengsel for å ha fraktet den hvite kvinnen over en delstatsgrense av «umoralske hensyn».

Loven skal egentlig ha vært ment å stoppe menneskehandel og prostitusjon. Men den ga rasistene en anledning til å ta et oppgjør med Jack Johnson.

Støtte Det knytter seg stor spenning til hvorvidt Obama, som er USAs første fargede president, vil stille seg til Mike Tysons forslag om benådning.

Nå mener flere at Johnson fortjener en benådning fra president Barack Obama. Over 3700 har støttet forslaget som først ble fremmet av Mike Tyson.

John McCain - tapende presidentkandidat da Obama først ble valgt og en svært respektert mann i amerikansk politikk, støtter forslaget om at at Jack Johnson bør benådes. Også Harry Reid, leder for den demokratiske majoriteten i Senatet, og Muhammad Alis datter Laila støtter forslaget.

En snerpete president? Forslaget stammer opprinnelig fra 2009, da Kongressen vedtok at Johnson burde benådes (les hele kongressvedtaket her).

Obama har ikke vært spesielt gavmild med sin mulighet til å utstede benådninger.

BERØMT: Jack Johnson knocket ut den gamle tungvektskongen James Jeffries og ble den første svarte tungvektsmesteren. Det var det ikke alle som likte. Foto: Wikimedia Commons
BERØMT: Jack Johnson knocket ut den gamle tungvektskongen James Jeffries og ble den første svarte tungvektsmesteren. Det var det ikke alle som likte. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Hittil har han bare akseptert 39 forespørsler, og avslått hele 1333, noe som gjør ham til en av de mest snerpete presidentene noen gang.

Men nå forventer Johnsons støttespillere at presidenten får ut finger'n og benåder den avdøde tungvektsmesteren - som ble dømt til fengsel grunn av sin hudfarge.

VIL BENÅDE JOHNSON: John McCain, som tapte mot Obama i presidentvalget i 2008. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
VIL BENÅDE JOHNSON: John McCain, som tapte mot Obama i presidentvalget i 2008. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer