Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tunisia fullfører «den arabiske våren»

Tunisias folkevalgte har vedtatt landets nye grunnlov og tatt det siste steget på veien mot et fullverdig demokrati.

GRUNNLOV: Tunisias statsminister, Mehdi Jomaa, foreslo søndag ny overgangsregjering som skal lede landet fram til valget neste år. Samtidig vedtok de folkevalgte landets nye grunnlov. Foto: Reuters / NTB / Anis Mili
GRUNNLOV: Tunisias statsminister, Mehdi Jomaa, foreslo søndag ny overgangsregjering som skal lede landet fram til valget neste år. Samtidig vedtok de folkevalgte landets nye grunnlov. Foto: Reuters / NTB / Anis Mili Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre år etter at den arabiske våren brøt ut står Tunisia fram som det eneste av de arabiske landene hvor opprøret ved tiårsskiftet lyktes i å nå sine opprinnelige mål om demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

Den «arabiske våren» begynte i Tunisia og ble utløst da den fortvilede 26-åringen Mohammed Bouazizi satte fyr på seg i byen Sidi Bouzid i desember 2010. Han døde 4. januar året etter.

Opprøret som fulgte, endte med at landets autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali ble styrtet året etter. Opptrøret spredte seg seinere til nabolandene der andre diktatorer led samme skjebne. Men verken Egypt eller Libya, for ikke å snakke om Syria, har klart å følge Tunisias fredelige og siviliserte vei.

Politisk lammelse Tunisia har etterpå vært preget av politisk lammelse og strid mellom de moderate islamistene som har regjeringsmakta og den sekulære opposisjonen. Men islamistene i partiet Ennahda, landets største, har ikke ønsket å lide den samme skjebnen som islamistene i Egypt. De har vært immøtekomnmende og søkt forlik med de sekulære partiene.

Arbeidet med ny grunnlov begynte straks etter at Ben Ali ble styrtet og har pågått til nå. I helga fikk det endelige utkastet tilslutning fra mer en to tredeler av de folkevalgte i nasjonalforsamlingen.

Tunisias statsminister, Mehdi Jomaa, foreslo søndag ei ny overgangsregjering, som etter planen skal styre landet fram mot valg neste år.

Overgangsregjering - Jeg har gitt presidenten ei liste med forslag på medlemmer i den nye regjeringa, som nasjonalforsamlinga nå skal stemme over, opplyste Jomaa.

Den nye regjeringa består i hovedsak av teknokrater. Men Jomaa har valgt å beholde innenriksminister Lotfi Ben Jeddou fra Ennahda, som er det største partiet i Tunisias nasjonalforsamling.

Mongi Hamdi, som har lang fartstid i FN-systemet, er ønsket som utenriksminister, mens økonomen Hakim Ben Hammouda, som har arbeidet for Den Afrikanske Utviklingsbanken, er tiltenkt posten som finansminister.

(Dagbladet-NTB-Reuters)

Hele Norges coronakart