Tunisia stenger ned 80 «giftige» moskéer etter strandmassakren

- De sprer gift, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter turistmassakren i strandbyen Sousse i Tunisia fredag, stenger nå det nordafrikanske landet ned 80 moskeer.

- Tunisia vil stenge 80 konservative moskéer som er anklaget for å oppfordre til vold, sier statsminister Habib Essid, ifølge CNN.

Dette skjer etter blodbadet som fant sted på stranda i turistbyen, hvor minst 38 personer ble drept.

Ytterligere 36 personer ble såret under angrepet.

- Sprer gift Tunisia er det eneste landet som har klart å opprette et fungerende demokrati etter den arabiske våren, men helt siden opprøret i 2011 har de slitt med å få kontroll over ultrakonservative islamistiske bevegelser, skriver NTB.

<strong>STENGER KONSERVATIVE MOSKÉER:</strong>På en pressekonferanse meddelte statsminister Habib Essid at Tunisia vil stenge 80 moskéer som har oppfordret til vold. Foto: AFP PHOTO/SALAH HABIBI
STENGER KONSERVATIVE MOSKÉER:På en pressekonferanse meddelte statsminister Habib Essid at Tunisia vil stenge 80 moskéer som har oppfordret til vold. Foto: AFP PHOTO/SALAH HABIBI Vis mer

- Moskéene, som opererer utenfor statlig kontroll, sprer gift og vil være stengt innen én uke, sier statsminister Habib Essid.

Tusener av tunisiere har reist til Syria for å slutte seg til IS, og det er stor frykt for hva de kan gjøre når de kommer hjem igjen.

- Vi tolererer ikke moskéer som ikke følger loven, la han til, og refererte til de moskéene som oppfordret til terrorisme.

IS påtar seg ansvar Terrororganisasjonen IS har påtatt seg ansvaret for strandmassakren via Twitter, melder Reuters.  De har også tatt på seg ansvaret for angrepet på en moské i Kuwait.

«Vår bror, kalifatets soldat NN, nådde sitt mål i Imperial hotell til tross for sikkerhetstiltakene», heter det i Twitter-meldingen, som blir gjengitt av blant andre NTB og nyhetsbyrået AP.

På hotellet, som beskrives som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og vantro», drepte han 40 «vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet», heter det videre i den jihadistiske gruppas Twitter-melding, ifølge NTB.

Meldingen inneholder også et bilde av en person som poserer sammen med to geværer.

Mange turister drept Det befant seg over 100 nordmenn i turistbyen da en mann åpnet ild på stranda i Sousse foran flere turisthoteller og ved et hotell lands strandpromenaden.

Alle turister har foreløpig beskjed om å holde seg på hotellene der de er innlosjert.

Blant de døde er tunisiere, engelskmenn, en ire, belgiere og franskmenn.

Hyllet på Twitter Mannen bak angrepet ble drept av politiet.

Han er identifisert som en mann fra distriktet ved navn Abu Yahya al-Qirawani, ifølge CNN, som siterer en Twitter-melding fra IS.

Flere andre medier, blant annet Tunisia Live, melder at mannen heter Seifeddine Rezgui og er 23 år gammel.

Myndighetene melder at mannen er ingeninørstudent i nabobyen Kairouan, og var ikke en kjent av myndighetene. Flere Twitter-kontoer viser bilder av den unge mannen, trolig en 23 år gammel student, som utkledd som turist går nedover gata i Sousse i retning Imperial hotell med en kalasjnikov skjult i en parasoll.

Twitter-kontoer som støtter Den islamske stat publiserte tre bilder av en person som de hevder er mannen som står bak strandmassakren. Bilder viser en mann med ryggen til som går ned en gate med en rifle.

<strong>STENGER 80 MOSKÉER:</strong> Tunisia har bestemt seg for å stenge moskéer som har oppfordret til vold. Foto: Bechir-Taieb / DPA
STENGER 80 MOSKÉER: Tunisia har bestemt seg for å stenge moskéer som har oppfordret til vold. Foto: Bechir-Taieb / DPA Vis mer

Twitter-kontoen hyller ham, og ønsker ham lykke til i paradis, melder Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer