Tunisias president flykter landet

Statsministeren tatt over. Titalls døde og voldelige sammenstøt i hovedstaden Tunis.

RØYKLAGT HOVEDSTAD: Tunisias president gjennom de siste 27 årene, Zine El Abidine Ben Ali, sparket først regjeringen sin. Så erklærte i dag unntakstilstand, og lovet at han ikke skulle stille til valg igjen. Men dette roet ikke gemyttene, og han skal nå ha forlatt landet, ifølge Al Jazeera. Et titalls personer mistet livet i de voldsomme sammenstøtene i dag. Foto: Christophe Ena/Ap/Scanpix
RØYKLAGT HOVEDSTAD: Tunisias president gjennom de siste 27 årene, Zine El Abidine Ben Ali, sparket først regjeringen sin. Så erklærte i dag unntakstilstand, og lovet at han ikke skulle stille til valg igjen. Men dette roet ikke gemyttene, og han skal nå ha forlatt landet, ifølge Al Jazeera. Et titalls personer mistet livet i de voldsomme sammenstøtene i dag. Foto: Christophe Ena/Ap/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali har i kveld forlatt landet og de voldelige sammenstøtene mellom politi, militære og demonstranter i hovedstaden Tunis. Statsminister Mohammed Ghannouchi har tatt over styringen.

I en tv-tale i kveld fortalte statsministeren at han har tatt kontrollen i landet, melder Al Jazeera.

- Siden presidenten midlertidig ikke klarer å utføre pliktene sine, er det blitt bestemt at statsministeren vil styre inntil videre, annonserte statsminister Mohammed Ghannouchi, som nå har fått tittel president.

Ghannouchi sier han skal respektere grunnloven og gjeninnføre ro og orden Han sier også at han skal få ned inflasjonen og få bukt med den høye arbeidsledigheten i landet.

TUNIS I BRANN: Det brenner like ved plakaten av Tunisias president de siste 27 årene, Zine El Abidine Ben Ali under dagens voldsomme sammenstøt i hovedstaden Tunis. Presidenten skal i kveld ha flyktet fra landet. Foto: Epa/Scanpix
TUNIS I BRANN: Det brenner like ved plakaten av Tunisias president de siste 27 årene, Zine El Abidine Ben Ali under dagens voldsomme sammenstøt i hovedstaden Tunis. Presidenten skal i kveld ha flyktet fra landet. Foto: Epa/Scanpix Vis mer

Tunisias statlige tv-kanal meldte i ettermiddag at det vil bli annonsert en «historisk avgjørelse» som vil tilfredsstille ønskene til det nord-afrikanske folket.

Dyrere mat I flere uker har det vært demonstrasjoner i Tunisia. Folk er misfornøyd med høy arbeidsledighet og økende matpriser. I dag ble temperaturen høyere enn de andre dagene, og endte med kraftige sammenstøt og dødsfall.

Tidligere i dag erklærte president Ben Ali unntakstilstand i landet. Han lovet også nyvalg i løpet av seks måneder, men dette roet ikke demonstrantene. Ben Ali har styrt Tunisia i 23 år, men før han flyktet i kveld, sa han at han ikke vil stille til nyvalg, og at matprisene skal reduseres. Men løftene roet ikke demonstrantene.

Nå i kveld er det en rekke meldinger om at flyplassen i Tunis er omringet av tropper, og at Tunisias flyrom nå er stengt.

De siste ukene har tusener av tunisere demonstrert i gatene på grunn av korrupsjon, arbeidsløshet og inflasjon. Nå er det fullt kaos i landet. Tidligere i dag meldte Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali at han har sparket regjeringen, og at han planlegger om seks måneder, skriver nyhetsbyrået Ap.

UD advarer nordmenn mot å reise til Tunisia, melder NRK.

— Det er nødvendig ut ifra den sikkerhetssituasjonen som har utviklet seg i Tunisia nå, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Frode Overland Andersen til NRK.

Bitter cyberkrig Al Jazeera hadde nylig en sak om mange tuniseres krav om at myndighetene må slutte å sensurere og blokkere nettsider og innføre full ytringsfrihet. Denne kampen har ikke bare pågått i gatene, men på internettforum, blogger, Facebook og Twitter.

Ifølge Al Jazeera, har tunisiske myndigheter overvåket og hacket en rekke sider.

Saken oppdateres.

TATT OVER: Tunisias statsminister Mohammed Ghannouchi holdt i kveld tv-tale til befolkningen hvor han bekreftet at han har tatt over presidentstolen etter at Zine El Abidine Ben Ali forlot landet i kveld. Foto: Mladen Anotov/Afp/Scanpix
TATT OVER: Tunisias statsminister Mohammed Ghannouchi holdt i kveld tv-tale til befolkningen hvor han bekreftet at han har tatt over presidentstolen etter at Zine El Abidine Ben Ali forlot landet i kveld. Foto: Mladen Anotov/Afp/Scanpix Vis mer