Tunnel-inferno

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På bakgrunn av den tragiske ulykken i Bragernes-tunnelen i Drammen, har Dagbladet satt søkelyset på brannfaren i norske tunneler. 250- 300 tunneler i Norge er isolert med det ekstremt brannfarlige PE-skummet. Det antennes raskt, brenner med intens varme og utvikler livsfarlige branngasser. I går brakte vi en oversikt over 181 norske tunneler hvor PE-skum er brukt i varierende mengder, og hvor PE-skummet ligger ubeskyttet. I andre tunneler er skummet i beste fall dekket med noen få centimeter betong.
  • Statens vegvesen er i ferd med å utarbeide en oversikt over bruken av PE-skum i norske tunneler som ledd i forslaget til Nasjonal transportplan som legges fram til høsten. Der vil brannsikkerheten i tunnelene, bli behandlet, opplyser informasjonssjefen i Vegvesenet. Han vil ikke offentliggjøre lista før den er komplett. Men informasjonssjefen går langt både i å bagatellisere problemet, og i å foregripe konklusjonene av kartleggingen. Oppmerksomheten vil først og fremst bli rettet mot sikringen av høytrafikkerte veitunneler, opplyser han. I realiteten betyr det at bare et fåtall vil bli sikret.
  • Det er grunn til å frykte at det er kompromisset med sikkerheten i norske tunneler. Flere brannsjefer har advart om faren som truer. Både lederen av samferdselskomiteen i Stortinget, Oddvard Nilsen, og Forbrukerrådet mener trafikantene har et berettiget krav på å få vite hvilke tunneler som inneholder PE-skum.
  • På våren og forsommeren har Europa opplevd rystende katastrofebranner i tunneler. Den ene, i Tauern i Østerrike, kunne ifølge internasjonale eksperter også ha skjedd i Norge. Her hjemme skal Romeriksporten åpne til høsten og tunnelforbindelsen under Oslofjorden neste sommer. Særlig i forbindelse med den siste er det stilt alvorlige spørsmål ved brannsikkerheten. Brannverneksperter og tunnelutbyggere er uenige, og vi trafikanter er utrygge. Bagatellisering og forhastede konklusjoner fra veimyndighetenes side virker ikke beroligende.