Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tunnelbrannen er slukket

Redningsmannskaper har i dag gått inn i St. Gotthard-tunnelen i Sveits for å hente ut omkomne. Til nå er 11 døde fraktet ut, og 128 er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitsiske brannfolk kunne i dag tidlig gå inn i den 17 kilometer lange St. Gotthard-tunnelen. tunnelen etter å ha kjempet i over halvannet døgn for å slukke det voldsomme branninfernoet der minst 11 personer omkom.

Arbeidet med bringe ut omkomne fra tunnelinfernoet vil fortsette utover dagen. Ifølge NTB vil brannmenn og andre redningsarbeidere trenge mange timer på sikringsarbeid på grunn av den intense varmen før de kan ta seg fram til selve ulykkesstedet.

Dødstallene vil stige

Så langt har elleve mennesker blitt fraktet ut, men dødstallene fryktes å stige dramatisk ettersom 128 har blitt meldt savnet av pårørende og venner.

- Det er høyst trolig at det finnes så mange omkomne der inne, sa brannsjef i Bellinzona, Bruno Winkler, i går.

Politiet i det sydlige Sveits tror imidlertid at flere av de som er meldt savnet av pårørende kan ha reddet seg ut, men at disse ikke er tatt ut av lista over savnede, melder NRK i dag.

Antallet savnede er basert på opplysninger fra bekymrede pårørende og venner folk som har ringt politiets nødlinjer. Foreløpig finnes ikke nøyaktige opplysninger om antallet mennesker som ble sittende fast i den voldsomme røyken og flammehavet.

Skadene på den utbrente tunnelen er enorme. Temperaturen var oppe i over 1 000 grader, og en over 200 meter lang takstrekning har helt eller delvis brutt sammen. Trolig har mange biler blitt fastklemt under det sammenraste taket.

Kolliderte

Ulykken skjedde da to lastebiler frontkolliderte to kilometer inne i tunnelen onsdag formiddag. Den ene var lastet med gummidekk, og da det oppsto en eksplosjonsartet brann etter kollisjonen var røykutviklingen enorm.

Fire av de 11 døde - ti menn og en kvinne - som er fraktet ut er tyske. I tillegg vet man at det blant de omkomne er én fra Sveits, én fra Frankrike, én fra Italia og én fra Luxembourg. Nasjonaliteten til de tre øvrige omkomne er ennå ikke kjent, melder Ananova.

Flere av de omkomne ble ifølge Dagbladet funnet døde på veibanen. De ble kvalt av giftig røyk da de forsøkte å flykte. Andre dødsofre ble funnet inne i bilene.

Ifølge norske utenriksmyndigheter er det ingenting som tyder på at nordmenn er blant de savnede.

- Katastrofe

Sveits' president Moritz Leuenberger beskriver tunnel-tragedien som et fryktelig skue, og sa at brannen og stengingen av tunnelen på ubestemt tid er en katastrofe for Sveits og Europa.

Tunnelen er verdens nest lengste tunnel, og ei hovedtrafikkåre gjennom Alpene mellom Nord- og Sør-Europa. En stor del av langtransporten på strekningen ble kjørt med vogntog gjennom St.Gotthard-tunnelen.

Ifølge Aftenposten sender Italia 80 prosent av sin transport til Nord-Europa gjennom tunnelen, og stengingen av passet vil bli svært merkbart for italiensk økonomi. Tunnelen vil trolig være stengt i flere måneder framover

Store tunnelbranner etter 1970

 • Østerrike: 5 omkom i en tunnelbrann i Gleinalm 6. august 2001
 • Østerrike: 155 omkom i en tunnelbrann i Kaprun 11. november 2000
 • Østerrike: 12 omkom i en tunnelbrann i Tauern 29. mai 1999
 • Italia: 4 omkom i en tunnelbrann i Salerno 23. mai 1999
 • Frankrike: 39 omkom i en tunnelbrann i Mont Blanc 24. mars 1999
 • Italia: 5 omkom i en tunnelbrann i Palermo 18. mars 1996
 • Aserbadsjan: 289 omkom i en tunnelbrann i Baku 28. oktober 1995
 • Østerrike: 3 omkom i en tunnelbrann i Pfander 10. april 1995
 • Italia: 4 omkom i en tunnelbrann i Serra Ripoli i 1993
 • Frankrike: 3 omkom i en tunnelbrann i Nice i 1986
 • Italia: 9 omkom i en tunnelbrann i Savone i 1983
 • USA: 7 omkom i en tunnelbrann i Oakland i 1982
 • Japan: 7 omkom i en tunnelbrann i Nihonzaka i 1979
 • Nederland: 5 omkom i en tunnelbrann i Velsen i 1978
 • Japan: 30 omkom i en tunnelbrann i Hokuriku i 1972
 • Jugoslavia: 34 omkom i en tunnelbrann i Zeneca i 1971

(Kilde: Norsk Brannvern Forening)

INFERNO: Flammer, røyk og giftige gasser har krevd mange liv.
ULYKKESOMRÅDE: St.Gotthard-tunnelen ble umiddelbart stengt etter den tragiske ulykken onsdag formiddag.
VANSKELIG JOBB: Det var et fryktelig skue som møtte rednings- og brannmannskapene ved tunnelåpnigen. Nå er brannen slokket, men det er umulig å gå helt inn til uykkesstedet på grunn av heten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!