Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tupac lever 10 år etter sin død

I hvert fall igjennom musikken. Se bildene fra rapperens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 25 år gammel ble Tupac Shakur skutt fire ganger av gjerningsmenn i en forbipasserende bil i Las Vegas den 7. septebmer 1996. Uten å våkne til bevissthet etter attentatet døde rapperen på sykehus seks dager etterpå, den 13. september.

Dødsfallet har imidlertid ikke overbevist alle Tupac-fans at rapperen faktisk er død, og teoriene om at han fortsatt lever er mange. Drapsmannen hans ble aldri funnet.

Guinness rekordbok

Tupac Shakur, født Lesane Parish Crooks, var listet i Guinness rekordbok som den bestselgende rap- og hip hop-artisten noensinne, med 73 millioner solgte album verden over. Til sammenlikning har rapperen 50 Cent hittil solgt 22 millioner album i hele verden.

Shakur, alias 2Pac og Makaveli, ble hyppig sett til og fra rettsaker, og ble saksøkt gjentatte ganger. Den kontroversielle artisten tiltrakk seg også mye publisitet som en av hovedpersonene i krigen mellom gjengene på Østkysten i New York og Vestkysten i Los Angeles.

Tupac rakk å gi ut fem album, og spilte også i syv filmer før han ble drept, men flere av Tupacs tekster og filmer om stjernen er utgitt etter hans død.

Se bildeserien fra Tupacs liv.

Tror på «come back»

Vilter: Tupac fikk mye publisitet for å være en av hovedmennene i feiden mellom rap-gjengene på Østkysten i New York og Vestkysten i Los Angeles. Foto: SCANPIX
Vilter: Tupac fikk mye publisitet for å være en av hovedmennene i feiden mellom rap-gjengene på Østkysten i New York og Vestkysten i Los Angeles. Foto: SCANPIX Vis mer

Tupacs mor, Afeni Shakur, planla å markere 10års dagen av sin sønns død i Soweto i Sør Afrika der hun ville spre asken hans som del av minnestunden. Hun planla også å møte tidligere leder i Sør Afrika Nelson Mandela, samt besøke flere sykehus og barnehjem i løpet av oppholdet.

Planene ble erstattet med en mer intim minnestund, som Afeni Shakur skal holde sammen med familie, venner og fans ved hovedkvarteret til Tupac Shakur-stiftelsen i Atlanta, og utsetter Sør Afrika-turen til sommeren.

Artister som Eminem, Nas, Lloyd Banks, Ja Rule og 50 Cent har alle nevnt Tupac som inspirator. Tekstene hans er høyst levende i dag, og omhandler å vokse opp i USAs voldelige gettoer, om fattigdom, rasisme, og om feidene han hadde med andre rappere.

Tekster der store deler av fansen mener de finner overbevisende tolkninger og budskap om at Tupac egentlig er i live, og bare venter på å gjøre «come back».