Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tur - retur helvete

Etter den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 strømmet rundt en million flyktninger til rolige Syria. Nå er det syrernes tur til å flykte - til Irak. Grensa har blitt tur - retur helvete.

A HVILER: Ei jente hviler på grensestasjonen Albu Kamal-Qaim. Flyktninger - både irakiske og syriske - kommer nå fra Syria til Irak. REUTERS/Saad Shalash
A HVILER: Ei jente hviler på grensestasjonen Albu Kamal-Qaim. Flyktninger - både irakiske og syriske - kommer nå fra Syria til Irak. REUTERS/Saad Shalash Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki har dermed snudd når han nå åpner grensa. Grensa til Libanon i sør-vest har lenge vært åpen for flyktninger. Men Tyrkia stengte i natt sin grense til Syria.

Trolig har det sammenheng med at grensa på syrisk side er kontrollert av kurderne. De er i ferd med å ta kontroll over sine tradisjonelle områder i Syria, akkurat slik de har gjort i nabolandet Irak.

Sekterisk vold
- Statsministeren gir ordre til irakiske styrker, til politiet, og til irakisk røde halvmåne, om å ta imot syriske flyktninger og hjelpe dem, heter det i et dekret fra den irakiske statsministeren som ble lest opp på irakisk TV.
En irakisk general bekrefter orderen, og sier at den gjelder alle irakiske grenseposter mot Syria. På syrisk side er noen av grensepostene på regjeringens side, og noen på opprørernes.
Det var de samme grensepostene irakiske flyktninger strømmet gjennom etter den amerikanske invasjonen i 2003. Da var det vold mellom sunnier, shiaer og kurdere, ikke ulikt det som er i emning i Syria, som førte til flyktningestrømmen
Ei irakisk kvinne som dro over grensa til Irak for noen dager siden fortalte at situasjonen i Syria vekket til live minnene og frykten som hun følte i Irak for få år siden, da befolkningen levde i konstant frykt for hevnangrep og terror, bilbomber, sjølmordsangrep og væpnede bander, skriver NTB.

Kristne er utsatte
- Vi kom oss unna fordi vi var veldig redde for å dø, sier Khalid al-Jawadi, en 60 år gammel pensjonert lærer fra Bagdad som har vendt hjem sammen med sin kone og fire barn.
Det er nå rundt 100 000 irakere igjen i Syria. Men nå er det hjemlandet som er deres nødhavn.
- Jeg vi aldri noensinne dra tilbake til Syria, sier al-Jawadi.
En utsatt gruppe er de kristne. I Irak er antallet kristne halvvert fra én til under en halv million mennesker, etter at terror og marginalisering gikk særlig ut over dem. I Syria frykter man nå at det samme kan skje med landets kristne, som har sine røtter i landet fra de første åra etter Kristus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media