Turbinekspert falt bevisstløs om i tv-kroken

Lasse Nordang falt plutselig sammen, etter å ha jobbet med gassturbiner i over 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SE OGSÅ: Giftgasser i fly truer sikkerheten

(Dagbladet.no:) Lasse Nordang (65) er blant Norges fremste eksperter på gassturbiner, som er i bruk både på oljeplattformer og i moderne fly. Han utviklet, jobbet med og underviste om gassturbiner i over 30 år, før helsa plutselig sviktet.


7. februar 1999 gikk Lasse Nordang på en kjempesmell:
- Jeg så på tv i sofakroken og kjente at det begynte å verke i muskler og ledd. Da jeg forsøkte å reise meg, besvimte jeg. Jeg både tisset og bæsjet meg ut, sier Nordang til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har tidligere avslørt at giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer, som er i bruk i gassturbiner, kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser ved høy temperatur.

Myndighetene skal nå sjekke om flygende personell og turbinarbeidere offshore blir utsatt for giftgasser som kan gi varig nerveskade.

Varig nerveskade

Dermed bar det i all hast til Haukeland Universitetssykehus, hvor han ble liggende i tre uker.

- De trodde først det var hjertet som hadde sviktet, men det viste seg ikke å være riktig. Etter tre uker ble jeg sendt hjem, sier Nordang.

SYK FOR LIVET: Lasse Nordang mener eksponering i gassturbiner er årsak til hans varige nerveskade. På grunn av den sviktende helsa brukte han ni år på å bygge sin seilbåt av stål, fire år lenger tid enn kameraten som bygde lik båt. Foto: Lasse Nordang
SYK FOR LIVET: Lasse Nordang mener eksponering i gassturbiner er årsak til hans varige nerveskade. På grunn av den sviktende helsa brukte han ni år på å bygge sin seilbåt av stål, fire år lenger tid enn kameraten som bygde lik båt. Foto: Lasse Nordang Vis mer

Hjernescan har avslørt at Lasse Nordang har nevrologiske skader.

- Jeg har reduksjon i hvitsubstansen i hjernen. Dette skaper signalproblemer, sier Nordang.

I dag sliter han med voldsomme smerter, betennelser i ledd, hodeverk, lyder i hodet og hukommelsestap.

I starten av yrkeskarrieren jobbet Nordang sju år for General Electric i USA. Han var med på å utvikle gassturbiner som i dag er i bruk på oljeplattformer i Nordsjøen og som motorer i moderne fly.

- Turbinene på Statfjord i Nordsjøen og turbinmotoren i en jumbojet er i hovedsak de samme som vi utviklet på 60-tallet og på begynnelsen av 70-tallet i USA, sier Lasse Nordang.

Klargjorde turbiner i hele Nordsjøen

Etter sin periode i USA, var han i årevis rundt omkring i Nordsjøen hvor han klargjorde turbinene for bruk på oljeplattformer.

- Jeg har vært på omtrent alle felt i Nordsjøen. Jobben besto i å bygge opp, sette sammen og kjøre turbinene til oljeselskapenes egne folk tok over, sier Lasse Nordang.

Turbinekspert falt bevisstløs om i tv-kroken

Nordang har ikke vært ute på Statfjord A, men jobbet med turbinene på plattformen før den ble dratt ut på Statfjordfeltet i Nordsjøen.

De siste årene før han ble syk, drev Nordang konsulentfirma. Han underviste om turbiner på Bergen ingeniørskole og på Sjøkrigsskolen, fordi Sjøforsvaret har fem fregatter med gassturbinmotorer.

- Jeg har ikke kunnet fortsette med noen form for yrkesaktivitet etter at jeg plutselig ble dårlig, sier Lasse Nordang.

Han er overbevist om at eksponeringsforholdene på turbinene er årsaken til at helsa sviktet.

- Jeg kan ikke se hva ellers det skulle være, sier Nordang som ikke er imponert over hvordan han er blitt møtt av helsevesen og forsikringsselskapet.

- Nei, det er blankt avslag over alt. De forlanger jo at det er jeg som skal bevise at sykdommen skyldes arbeidet, sier Nordang.

.

Har du opplysninger om arbeidsforhold på turbiner offshore, skriv mail direkte til journalist Asle Hansen.

<B>GASSTURBIN OFFSHORE</B>