Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turbo-Jens er for rask

NARVIK/TROMSØ (Dagbladet): Øyelege Jens Kratholm opererer grå stær-pasienter så hurtig at folk i Narvik bare kaller ham Turbo-Jens. På et drøyt år har han radert vekk ventelista i det nordlige Nordland. Lenger sør - i Bodø - er ventetida halvannet år. Men disse pasientene får ikke Turbo-Jens lov å røre...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke klokt av Nordland fylkeskommune å motarbeide meg slik. Spesielt ikke når staten betaler for å få bort ventelistene, erklærer Jens.

Der de offentlig ansatte kollegene ved Nordland sentralsykehus (NSS) gjør unna rundt 300 grå stær-operasjoner hver i året, tar Kratholm unna det firedobbelte.

Men rigide regler, kanskje også misunnelse, forfølger den dyktige dansken.

Trusselen

I juni sendte Turbo-Jens et lettere fortvilet brev til fylkeshelsesjefen i Nordland, Oddvar Larsen:

«Jeg vil gjerne vite om vi skal la være å operere...? Jeg vil gjerne vite når og hvor de (pasientene - red.) i så fall skal opereres, og til sist må jeg ha en god begrunnelse... når jeg skal sende brev til pasientene om at operasjonen må avlyses.»

I svarbrevet gjør fylkeshelsesjefen det klart at Kratholm ikke får lov til å redusere operasjonskøen ved NSS i Bodø.

Larsen og seksjonsleder Trude Grønlund skriver at «...en ikke kunne sette utdanningen av spesialister i fare. For å forhindre dette, vil man kunne komme til å sentralisere øyekirurgivirksomhet til NSS dersom ventetida ble mindre enn for eksempel to- tre måneder.»

Gjennom formuleringene skinner trusselen: Kutt ut å jobbe så mye - eller vi fratar deg retten til å utføre grå stær-operasjoner.

Jens Kratholm kom til Narvik sykehus for tre år siden. Han har, i likhet med elleve andre øyespesialister, en avtale med fylkeskommunen om å vurdere pasienter som kommer til sykehuset fra sine primærleger.

Million-omsetning

For dette mottar han et årlig driftstilskudd på en halv million kroner. På fritida opererer Turbo-Jens de av pasientene som han finner har grå stær. Han omsetter for et millionbeløp hver måned. Hvert inngrep innbringer ham mellom 5000 og 6500 kroner. Staten, som vil ha bort ventelistene, betaler.

- Vi tjener godt. Men vi jobber også som idioter, sier Turbo-Jens, som opererer sammen med sin danske kollega, Jens Tårnøy.

Må vente

- Denne uka er vi supereffektive, og gjør mellom 100 og 130 inngrep. Siden juli i fjor har vi operert 2500 grå stær-pasienter. I hele Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Hamarøy finnes det ikke venteliste, forteller Turbo-Jens stolt.

Men bodøværinger, ranværinger og helgelendinger må vente i halvannet år: De offentlig ansatte øyespesialistene ved NSS må nemlig ha nok å gjøre.

FÅR IKKE LOV: Siden juli i fjor har Jens Kratholm og en kollega kurert 2500 pasienter for går stær - og fjernet alle ventelister i nordre Nordland. Men det vil ikke fylkeshelsesjefen ha noe av...