Turboaggregat tømmer Green Ålesund

Et kraftigere aggregat ble i kveld tatt i bruk for å pumpe olje fra det forliste fryseskipet «Green Ålesund» nord for Haugesund. Det blir ingen rolig jul for pumpemannskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 19.00-tiden var det fortsatt usikkert om aggregatet ville gjøre det mulig å tømme oljetankene om bord i fryseskipet raskere. Ved 17-tiden var det pumpet ut rundt 70 tonn olje fra «Green Ålesund».

Pumpemannskapene skal tømme tre hovedtanker på henholdsvis 150, 140 og 120 tonn olje. I tillegg kommer to smøroljetanker samt to mindre tanker på 25 tonn olje hver. Disse tankene ligger vanskelig til i maskinrommet.

- Innen midnatt regner vi med å ha pumpet ut 100 tonn olje fra den første hovedtanken, sier daglig leder Stein-Inge Riise i Riise Underwater Engineering.

Riise Underwater Engineering startet ved 14-tiden lørdag å pumpe olje fra skipet. Oljen var seigere enn forventet, derfor vil pumpingen ta lengre tid enn planlagt.

- Det er svært gode værmeldinger de nærmeste dagene. SFT er optimistisk i forhold til mulighetene til å få tømt vraket for olje. Det er daglig flyovervåking i området og høy oljevernberedskap rundt havaristen, opplyser SFT.

«Green Ålesund» sank 15. desember etter å ha grunnstøtt ved Bleivik nord for Haugesund.

(NTB)