Turbofart mot Nordpolen

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Den britiske ballongfareren David Hempleman-Adams nærmer seg Nordpolen med rakettfart. Men stadige forstyrrelser fra bakkemannskap og sponsorer gjør at han plages med å få sove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge britens medhjelpere i Longyearbyen er dette det eneste problemet hittil. For så langt har forsøket på å klare det svensken Salomon Andrhe ikke lyktes med for mer enn hundre år siden, gått over all forventning. På forhånd var det ventet at Adams ville bruke mellom fire og fem dager for å nå Nordpol-punktet. Perfekte vindforhold gjør at reisetida sannsynligvis er redusert til om lag tre døgn.

Fast is

Etter at Hempleman-Adams lettet fra Longyearbyen søndag ettermiddag, har perfekte vindforhold brakt ballongen i strak linje mot Nordpolen. I går natt passerte han åpent hav mellom Nord-Spitsbergen og den permanente polisen, den strekning Hempleman-Adams fryktet mest da ballongferden startet. Nå har han fast is under seg helt fram til Nordpolen. Den siste delen av vinteren i Arktis har vært preget av mye is mellom Svalbard og Nordpolen. Dermed slapp Hempleman-Adams å tilbringe særlig mange timer over det iskalde polhavet. De første timene av ballongferden var preget av store problemer med ommunikasjonsutstyret. Dette er nå rettet opp.

Canada

I går spiste David Hempleman-Adams suppe og brød, mens han stadig holdt kontakt med hovedkontoret for ballongferden og andre som følger reisen. Etter rekordforsøket på å nå Nordpolen med ballong, håper David Hempleman-Adams å lande i Canada.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer