Turbofart mot Nordpolen

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Den britiske ballongfareren David Hempleman-Adams nærmer seg Nordpolen med rakettfart. Men stadige forstyrrelser fra bakkemannskap og sponsorer gjør at han plages med å få sove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge britens medhjelpere i Longyearbyen er dette det eneste problemet hittil. For så langt har forsøket på å klare det svensken Salomon Andrhe ikke lyktes med for mer enn hundre år siden, gått over all forventning. På forhånd var det ventet at Adams ville bruke mellom fire og fem dager for å nå Nordpol-punktet. Perfekte vindforhold gjør at reisetida sannsynligvis er redusert til om lag tre døgn.

Fast is

Etter at Hempleman-Adams lettet fra Longyearbyen søndag ettermiddag, har perfekte vindforhold brakt ballongen i strak linje mot Nordpolen. I går natt passerte han åpent hav mellom Nord-Spitsbergen og den permanente polisen, den strekning Hempleman-Adams fryktet mest da ballongferden startet. Nå har han fast is under seg helt fram til Nordpolen. Den siste delen av vinteren i Arktis har vært preget av mye is mellom Svalbard og Nordpolen. Dermed slapp Hempleman-Adams å tilbringe særlig mange timer over det iskalde polhavet. De første timene av ballongferden var preget av store problemer med ommunikasjonsutstyret. Dette er nå rettet opp.

Canada

I går spiste David Hempleman-Adams suppe og brød, mens han stadig holdt kontakt med hovedkontoret for ballongferden og andre som følger reisen. Etter rekordforsøket på å nå Nordpolen med ballong, håper David Hempleman-Adams å lande i Canada.

DRATT AV VINDEN: Ballongfareren David Hempleman-Adams nærmer seg Nordpolen i rekordfart.