Turbulent politisk karriere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 09.01.2001: Tapet. Rune Gerhardsen taper konkurransen om 5. plassen på Oslo Ap's stortingsvalgliste.

  • 30.05.1997: Ut av politikken
. Dagbladet slår opp at Rune Gerhardsen har inngått avtale om jobb i konsulentselskapet Geelmuyden.Kiese uten å ha informert styret i Oslo Arbeiderparti. Planen er å fortsette som gruppeleder for Ap i bystyret ved siden av jobben som informasjonsrådgiver. Men i Rådhuset får han klar beskjed om å konsentrere seg om PR-virksomheten.

  • 18.03.1996: KS-skandalen.
Under Landstinget i KS i Bergen blir Gerhardsen og Carl I. Hagen avbildet sammen. Hagen slår fast at han er enig i alt Gerhardsen sier om å konkurranseutsette kommunale tjenester. Dette blir møtt med et ramaskrik i partiet, særlig fra hans politiske kolleger i Oslo rådhus. 1. mai refser LO-leder Yngve Hågensen Rune Gerhardsen og andre privatiseringskåte Ap-politikere.

  • 1995: Nominasjonsproblemer/valgproblemer.
Gerhardsens voldsomme utspillsaktivitet førte til slutt til at sterke krefter i Oslo Ap ville ha ham ut som byrådslederkandidat. Han ble nominert med et nødskrik, og ved valget berget han bystyreplassen med et nødskrik på grunn av antallet strykninger.

  • 01.04.1994: Skjenkeringen.
Rune Gerhardsens mest omdiskuterte politiske beslutninger.

  • 24.10.1992: Kråkerøytalen.
44 år etter at pappa Einar holdt den kontroversielle Kråkerøytalen der han erklærte krig mot kommunistene, kom Rune Gerhardsen til Kråkerøy for å ta et prinsipielt og ideologisk oppgjør med Arbeiderpartiets ledelse og politiske kurs. Rune ble i etterkant sterkt kritisert for å slå politisk mynt på sin far, samtidig som hans kritikk av partiledelsen ble oppfattet som illojal.

  • 01.09.1992: SV-utspillet.
I beste sendetid står Gerhardsen og SV-leder Erik Solheim fram og taler varmt for et nærmere politisk samarbeid mellom Ap og SV. Dette skjer samtidig som Ap's landsstyre behandler partiets langtidsprogram. Partileder og statsminister Gro Harlem Brundtland karakteriserer utspillet som illojalt. Gerhardsen får meget sterk refs og må be partiet om unnskyldning.

  • 13.06.1991: Snillismeutspillet.
Over en helside i Dagladet sier Gerhardsen at innvandrere må lære norsk, at trygde- og sosialhjelpsmottakere som bruker penga til alkohol og narkotika bør miste trygden og at det må mer uniformert politi ut i gatene. Utspillet vekker enorm oppsikt og henger fortsatt ved Gerhardsen som hans viktigste politiske utspill noen gang.