TROLIG DREPT:  
Den britiske legen Karen Woo er etter alt å dømme drept i Afghanistan. AP Photo/Bridge,
TROLIG DREPT: Den britiske legen Karen Woo er etter alt å dømme drept i Afghanistan. AP Photo/Bridge,Vis mer

- Turen blir tøff, men jeg tror det vil være verdt det

Nå er legen Karen Woo skutt og drept i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et helseteam bestående av åtte utenlandske helsearbeidere og to afghanere er funnet drept i en skog i det nordlige Afghanistan.

Helseteamet ble angrepet på vei hjem fra en tre uker lang tur til Nuristan-provinsen. Teamet besto av seks amerikanere, en brite og en tysker, ifølge Dirk Frans, som leder den lille kristne organisasjonen International Assistance Mission (IAM).  som de fleste av de drepte jobbet for.

Frans bekrefter overfor Ap at lederen for teamet, øyelegen Tom Little er blant de drepte. Little var fra New York og hadde jobbet i Afghanistan i over 30. år.

Han hadde tilsyn med øyeklinikker i Kabul og to andre større byer, samt små klinikker i tre mindre byer. I 2001 ble han utvist fra Afghanistan av Taliban, etter beskyldninger om at han hadde forsøkt å omvende afghanere til kristendommen. Da Taliban ble avsatt i 2001 kom han tilbake.

Samlet inn penger for turen Den britiske legen Karen Woo var også med på ekspedisjonen til Nuristan, ifølge The Guardian.  Woo var en av pådriverne og arrangørene for turen. Hun arrangerte flere innsamlingsarrangementer i London og i Kabul for å få den realisert. Nå er hun etter alt å dømme drept.

prosjektets facebookside skriver hun at hun ville starte en mor og barn-klinikk i Nuristan.

- Ekspedisjonen vil bli fysisk og psykisk krevende, og den vil ikke være uten risiko. Men til syvende og sist tror jeg at behandlingstilbudet er av fundamental betydning, og at innsatsen for å hjelpe de som trenger det mest vil være verdt det, skriver hun i forkant av turen.

Mistet kontakten onsdag Frans foreteller at han mistet kontakten med ekspedisjonslederen Little på onsdag. På fredag ringte en afghaner, som var med på turen men overlevde, og fortalte om drapene.

Taliban har tatt på seg ansvaret for drapene. De ble angivelig drept fordi de drev kristen misjon.

- I går rundt klokken åtte konfronterte en av våre patruljer en gruppe med utlendinger. De var kristne misjonærer og vi drepte dem alle, sier Zabihullah Mujahed, talsmann for Taliban. Han sier at de skal ha funnet bibler oversatt til Dari.

Organisasjonen nekter for at de drev misjon.

- Det er løgn. Det er ikke sant i det hele tatt. IAM er en kristen organisasjon, det har vi alltid vært. Vi har jobbet i Afghanistan siden 1966, under kongen, kommunister, russerne, Mujahideen og Taliban. Det har visst at vi har vært et kristent byrå, men vi har på ingen måte distribuert bibler, sier Frans til BBC.

DREPT:  Den amerikanske legen Tom Little er bekreftet drept. Bilde fra 2001. Foto: AP Photo/Albany Times Union
DREPT: Den amerikanske legen Tom Little er bekreftet drept. Bilde fra 2001. Foto: AP Photo/Albany Times Union Vis mer