FIKK BOT: Wenche Fjeld (52) er en av mange taxfree-kunder som ikke har visst om 24-timersregelen. 
Foto: Privat
FIKK BOT: Wenche Fjeld (52) er en av mange taxfree-kunder som ikke har visst om 24-timersregelen. Foto: PrivatVis mer

Turen innom taxfree-butikken ble dyr for Wenche (52)

Hun hadde brutt 24-timersregelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  På torsdag dro Wenche Fjeld (52) fra Hamar med et morgenfly til Malmö, der hun studerer. I 19-tiden samme dag satte hun seg på flyet til København, for så å dra videre til Norge.

- I København kjøpte jeg inn lovlig kvote av vin, øl og snus, og alkoholen ble pakket i gjennomsiktige poser, som var forseglet, forteller Fjeld.

24-timersregel Da hun kom til tollen på Gardermoen hadde hun posen i hånda, og ble stoppet. Da fikk hun opplyst at hun hadde brutt loven.

- De sa at jeg ikke hadde vært ute av landet lenge nok for å handle varene, forteller Fjeld.

Hun forteller at hun ikke ante at hun hadde gjort noe galt, men hun godtok forelegget på 1200 kroner på stedet.

Hun hadde brutt 24-timersregelen. Den sier at du ved utenlandsopphold på mindre enn 24 timer, bare kan ta med deg alkohol- og tobakkskvoten hvis du kan dokumentere at du har betalt avgifter i et EØS-land.

Du kan derfor ikke handle på taxfree.

Når du for eksempel er på dagstur til Sverige, så kan du handle kvoten i en butikk der du betaler avgifter, men ikke i tax-free-butikken på Gardermoen.

- Jeg hadde jo ikke gått med posen framme på den måten om jeg visste at jeg hadde brutt en lov, sier Fjeld. Hun sier at det er ubehagelig å være lovbryter.

Mange tas Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn Gardermoen forteller at de daglig tar folk som bryter denne regelen.

- Siden vi ser at det er så mange som bommer på denne regelen, så er det vel en del som ikke har fått den helt med seg, sier Fredriksen.

Han forteller at Tollvesenet på Gardermoen har et godt samarbeid med tax-free-butikken, der de opplyser om regelen over høyttalere, og har skilt med informasjon om regelen.

Wenche Fjeld presiserer overfor Dagbladet at hun aldri har hørt eller sett noe melding om dette på Gardermoen.