Turgåer gjorde makabert funn på fjellet

- Halsen har blitt kutta med kniv, konkluderer Statens naturoppsyn.

HALSHOGD: En turgåer i Hardanger fant et lam uten hals og hode. Statens naturoppsyn tror noen har skåret det av med kniv. Foto: Kenneth Offerdal
HALSHOGD: En turgåer i Hardanger fant et lam uten hals og hode. Statens naturoppsyn tror noen har skåret det av med kniv. Foto: Kenneth Offerdal Vis mer
Publisert

I flere år har sauebonden Kenneth Offerdal hatt nærmere hundre sauer og lam på et beite på fjellet i Hardanger.

Søndag ble et av lammene hans funnet av en turgåer - bare tre meter fra turstien - uten hode og hals. Statens naturoppsyn tror at det er skåret av med kniv.

- Jeg har aldri opplevd liknende, sier Offerdal, som har drevet med sau siden 2006, til Dagbladet.

- Gjort med kniv

Da sauebonden fikk den nedslående beskjeden søndag ettermiddag, tenkte han umiddelbart at det var snakk om et rovdyrangrep, skriver Bergens Tidende, som først omtalte det makabre funnet.

- Men da jeg så hvor rent og glatt kuttet var, ble det bare uhyggelig. Det ser ikke slik ut hvis et dyr har spist av hodet, forteller Offerdal.

KNIV: Statens naturoppsyn mener halsen ble kuttet med kniv. Foto: Kenneth Offerdal
KNIV: Statens naturoppsyn mener halsen ble kuttet med kniv. Foto: Kenneth Offerdal Vis mer

Statens naturoppsyn har undersøkt lammet for å kartlegge hva som har skjedd. Dersom det er et freda rovdyr som står bak angrepet, vil sauebonden få erstatning.

- Vi har konkludert med at lammet ikke ble drept av et rovdyr. Da ville snittet sett helt annerledes ut. Her er hode og halsen skåret av med kniv, sier rovviltkontakt Ingmar Slettemark til Dagbladet.

Slettemark ønsker imidlertid ikke å spekulere i hva som har skjedd, men understreker at han ikke har sett noe tilsvarende tidligere.

- Det merkelige er at hele halsen også er borte. I rovdyrangrep er det vanligvis bare hodet som blir fjernet. Det er ingen dyr som har spist på lammet heller, forteller han.

Ubehagelig for lokalsamfunnet

Sauebonden har flere teorier på hva som kan ha skjedd.

- Det kan hende at noen har vært på tur med en hund som har angrep lammet, og at eieren har skåret av hodet for å fjerne bevis. Jeg har også vært innom tanken på at noen drev med tjuvslakting. Kanskje ble vedkommende overrasket og stresset da en turgåer kom forbi, og stakk av gårde med bare hodet.

TUROMRÅDE: Lammet ble funnet ved en liten elv kun tre meter fra turstien. Foto: Kenneth Offerdal
TUROMRÅDE: Lammet ble funnet ved en liten elv kun tre meter fra turstien. Foto: Kenneth Offerdal Vis mer

Han fortsetter:

- Resten av alternativene er så makabre at jeg egentlig ikke vil tenke på det. Det er ekstremt respektløst, både for meg som bonde og for lammet.

Offerdal har politianmeldt hendelsen og håper at etterforskningen kan gi svar.

- Det er viktig for lokalsamfunnet å finne ut av hva som har foregått. Det er mange som pleier å gå på turer i området,

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer