Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turi er rikest av alle norske kvinner

Hammerfestjenta Turi Josefsen (64) er Norges desidert rikeste kvinne. Med to tomme hender reiste hun til USA som au pair i 1960. I dag er hun ifølge Kapital god for verdier rundt 1,5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om Turi Josefsen er som et amerikansk eventyr. Den stille og tilbaketrukne finnmarksjenta reiste i 1960 til USA for å passe barn. Seinere ble hun sekretær for gründer Leon G. Hirsh som satt i en kjeller og konstruerte en kirurgisk symaskin. Turi ville imidlertid mer enn å ta telefonen. De to ble partnere både i business og privat. I 1969 giftet de seg. I dag har de to, som har bostedsadresse i Hammerfest, Paris og Connecticut i USA, verdier for rundt fem milliarder kroner. Ifølge Kapital har Turi kontrollen over rundt en tredjedel av pengebingen.

Styrte skuta

I motsetning til mange av de andre 51 kvinnene i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste, har Turi selv vært med på å bygge opp sin formue.

Hun satt lenge som viseadministrerende direktør i selskapet US Surgicals, og var sammen med sin ektemann delaktig i prosessen da de solgte seg ut av selskapet i 1998, og innkasserte 2,5 milliarder kroner. Turis del av kaka var verdsatt til 650 millioner kroner.

Satset i Hammerfest

I dag driver hun fortsatt innen legemiddelindustrien, i tillegg til at hun har aksjeposter i ulike internettselskaper.

En del av rikdommen har Turi også investert i hjembyen Hammerfest. Hun er styreleder for reiselivsselskapet Hammerfesthotellene AS, og har plassert sin bror Hans og svigerinnen Arna i nøkkelposisjoner i selskapet som nesten utelukkende har vært et underskuddsforetak siden oppstarten.

Nå har Turi gitt beskjed om at hun ikke ønsker å investere mer i hjembyen. Drømmen om å gjøre byen til et reiselivssentrum er delvis knust av røde tall. I fjor gikk hotellselskapet med ved tre millioner kroner i underskudd.

Stjernestatus

Flere ganger i året reiser Turi hjem til Hammerfest. Da kommer hun som regel i privatfly direkte fra USA. Aller helst vil hun lande i hjembyen, men til det er ikke rullebanen lang nok. Turi vurderte derfor i 1993 å spandere ny rullebane på kommunen, men slo det fra seg etter at hun tapte store penger på nedgang i aksjemarkedet.

I Hammerfest har hun likevel fått stjernestatus, og hun har også vært raus med å strø rikdommen over sine slektninger. I disse dager er hun sammen med sine to brødre, Hans og Oscar, på rundreise i USA.

Hennes forretningspartnere i Norge opplyser at hun ikke ønsker å kommentere sin rikdom. Selv om millionene er tjent utenlands, holder hun fast på at hun er finnmarking. Dialekten har hun beholdt, det viste hun da den hjemvendte milliardæren tok imot hedersprisen under byløpet Jentespranget i sommer.

<B>SØKKRIK:</B> Milliardær Turi Josefsen flyr flere ganger i året til hjembyen Hammerfest for å besøke famile og delta i ulike arrangementer.