Turid Birkeland - mer enn pent julepapir...?

Turid Birkeland (34) er julegaven vi ikke får. Kulturministeren lover mye, men lite konkret. Det eneste vi vet, er at hun vil holde seg borte i jula. Hun er presangen kjæresten Claudio skal åpne i Sør-Afrika. - Jeg må bort, vekk fra kontoret, regjeringskvartalet og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun er sliten nå, har jobbet til over midnatt nesten hver eneste dag i to måneder. I dag møter hun kjæresten, italienske Claudio, i Cape Town.

- Han jobber for Norsk Folkehjelp i Mosambik, men der er det regntid nå. Med biller og kakerlakker. Derfor møtes vi i Sør-Afrika.

Turid elsker norsk, hvit jul. I hennes hjem er jula vanligvis i alle kriker og kroker; granbar, kaker og kos. Den birkelandske familiejula er barnslig, «vi oppfører oss som barn, søsknene mine og jeg». Men ikke i år.

Hun smiler gjennom ordene, ja, nesten ler mens hun snakker. Øynene er det mest muntre på dama. Vi byr på kaffe.

- Nei takk, jeg drikker ikke kaffe, er ikke så voksen ennå. Tar cola, eller cola light. Ikke så nøye, slanker meg ikke nå. Du skulle sett meg på nutrilett; er grinete og sur hele tida. Å være statsråd er god slankekur.

Birkeland griper begjærlig rundstykker og søte wienerbrød.

- Du er uinteressert i sport, men du er også sportsminister.

- Jo, men jeg jobber med saken. Om jeg ikke kjenner tryner og navn, forstår jeg hvilken stor betydning idretten har.

- Da du hoppet av politikerkarusellen for fire år siden, fortsatte du å være i rampelyset. Er du blant dem som bekrefter sin eksistens i media?

- De fins, men jeg er ikke blant dem. Akkurat det tenkte jeg mye igjennom for jeg tok tv-jobben i TVNorge.

- Skiller du mellom finkultur og folkekultur - mellom fiffen og bøgen?

- Nei. Jeg tilhører i så fall både fiffen og bøgen. Båssetting er skadelig, som når noe ikke blir opptatt i det gode selskap og stemplet som mindreverdig. Jeg illustrerer ofte det med Dagbladet, som har finkulturen på side 4-5, mens rock- og kjendiskulturen er plassert bakerst...

KulTurid savner en kulturdebatt i Norge, en debatt vi ikke har hatt på mange år, ifølge henne. Opera-debatten er ingen kulturdebatt, bare en krangel om hvor operahuset skal ligge - ikke hva vi vil med den.

- Det fins intet politisk vedtak om at vi trenger en ny opera. Jeg savner en større debatt der integreringstanken er tydelig. Ikke akkurat et «allaktivitetshus», men et storbygg som inneholder ulike kulturformer.

Hun er i nærheten av noe der: tenk rockeklubb i kjelleren, opera i storsalen, galleri opp til venstre, kino til høyre, kafé rett fram. Da kunne vi risikere jeans i operaen og dress i rockeavdelingen. Tenk...

- Jeg så deg på åpningen av Sentrum Scene september 1992.

- Ja, jeg har vært der noen ganger, men jeg er ikke så rocka som folk tror. Jeg er ikke glad i øl, jeg foretrekker vin. Hører på opera og Pink Floyd, Bo Caspers og Zuccero hjemme. Beklager, jeg har ikke noe hipp popsmak. Men jeg synes det er fryktelig synd at Sentrum Scene står i fare for å forsvinne.

- Er du glad beskyldningene om medlemsjuks i AUF, som du var en del av, ble avdekket i fjor og ikke nå? Tre ministrer på to måneder hadde vel blitt for mye for stakkars Jagland...

- Jeg er glad AUF-saken kom opp, at den kom opp da og ikke nå. Det med Terje (Rød-Larsen), Anne (Holt) og Grete (Faremo) går veldig inn på meg.

Turid Birkeland har store planer for Kultur-Norge, men lover ingenting konkret på selveste julaften. Hun har brukt mye tid på å møte kulturgrupperinger og orientere seg i landskapet.

- Jeg savner nytenking. Mange har ikke oppdaget at verden er i forandring - kulturen også. Hvor er innvandrerne og ungdommen i kulturbildet?

- Du valgte Nita Kapoor som personlig rådgiver. Det er første gang en fremmedkulturell har fått plass i et departements innerste sirkler.

- Nita er dyktig, derfor fikk hun jobben. Men siden jeg setter krav om at vi skal inkludere fremmede kulturer og folk, må jeg kreve det samme av meg selv.

- Hva kan du egentlig? Du har jo ingen utdannelse - noe du har sagt at du angrer på at du ikke tok.

- Jeg kan politikk og ledelse. Learning by doing. Og så kan jeg litt media. Holder ikke det da...

- Hvorfor snakker politikere sjelden om sine problemer. Er det bare vi vanlige som har angst og alkoholproblemer?

- Vi er vel så offentlige at vi verner om privatlivet. Men jeg har mine ting å stri med. Mange svarte hull og mørke dager...

- Hør her Turid, siden det er jul. Kan du ikke komme med én gla'nyhet? Love mer penger til... ja, for eksempel de frie dansegruppene?

- Jo, det kan jeg love. De skal få mer penger. Garantert, men kanskje ikke før 1998. Da har jeg gitt noe denne jula likevel...

24. desember: Julefred for slitne gutter (Leder)

hvorhvasåvi vanlige
hvorhvasåvi vanlige

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer