Turid vant, Jan tapte

Akademikere og tjenestemenn som vil slutte å jobbe ved 62 år, er vinnere. Hjelpepleiere på lave stillingsbrøker i kommunen får null og niks ut av pensjonsoppgjøret.

TAPTE:  Jan Davidsen (til venstre) og Curt A. Lier fra Akademikerne Stat, på vei opp til arbeidsminister Dag Terje Andersen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Lier har større grunn til å være fornøyd enn Davidsen. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TAPTE: Jan Davidsen (til venstre) og Curt A. Lier fra Akademikerne Stat, på vei opp til arbeidsminister Dag Terje Andersen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Lier har større grunn til å være fornøyd enn Davidsen. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Denne gangen er det fullt sprik i LO-familien. Mens leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, stråler av tilfredshet over pensjonsoppgjøret i stat og kommune, er Fagforbundets leder Jan Davidsen ikke så fornøyd. Tusenvis av ansatte i pleie- og omsorgssektoren med små stillingsbrøker får ikke noe bedre pensjonsordning enn i dag. Fagforbundet ønsket regjeringens modell som ble lagt fram på overtid i meklingen.

— Modellen som LO Kommune anbefalte, ville slått positivt ut for våre medlemmer. Alle ville tjene opp pensjon fra første dag uavhengig av stillingsbrøk. Modellen ville gitt større fleksibilitet ved avgangsalder og likevel sikre en god pensjon. Den ville dessuten gitt bedre pensjonsopptjening for omsorgspermisjoner uten lønn. Etter- og videreutdanning ville også gitt pensjonsopptjening. Men denne modellen fikk ikke bred nok tilslutning, sier Jan Davidsen til Dagbladet.

Jens og Jan på lag
Ifølge statsminister Jens Stoltenberg hadde hans modell en bedre sosial innretning, forbedret pensjonsordning for lavtlønte kvinner og den ville faktisk også vært dyrere for staten.

På pressekonferansen i går viste Stoltenberg til uttalelsene fra Fagforbundets leder Jan Davidsen, og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). Det er ikke hverdagskost at Stoltenberg bruker Jan Davidsen som sannhetsvitne.

Leder i NTL, Turid Lilleheie, er imidlertid kjempefornøyd med at alle med 30 års opptjening sikres 66 prosent av lønn ved 65 års alder. Dette gjelder dagens og framtidas pensjonister i offentlig sektor.

Avtalen betyr også at dagens AFP-ordning med mulighet til å gå av fra 62 års alder, videreføres.

Mens Stoltenberg i går gikk langt i å antyde at de som takket nei til en større pensjonskake ikke visste sitt eget beste, avviser Lilleheie denne analysen fullstendig.

Sukret pillen
—?Jens sukret pillen for oss som er inne i ordningen ved å tilby noen lukrative overgangsordninger, og la opp til at vi skulle trekke stigen opp etter oss. De som tilsettes i 2011, har ingen garanti for noe som helst etter denne modellen. Når vi fikk innfridd våre hovedkrav, kunne vi selvsagt ikke si nei. Jeg skjønner at Jan Davidsen er skuffet. Regjeringen kunne gitt påslag til de som ikke omfattes av dagens ordning, men de gjorde det ikke, sier Lilleheie til Dagbladet.

Heller ikke Unio-leder Jan Folkestad er enig i Stoltenbergs oppsummering.

Turid Lilleheie,

FORNØYD:  Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag har grunn til å være fornøyd. Foto: NTL
FORNØYD: Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag har grunn til å være fornøyd. Foto: NTL Vis mer