Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Turisme verre for klimaet enn først antatt

Fly mindre, råder forskerne.

KLAR FOR FERIE? Har du planlagt årets ferie? Skal du være miljøbevisst turist, bør du aller helst droppe flyturen, ifølge forskere. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
KLAR FOR FERIE? Har du planlagt årets ferie? Skal du være miljøbevisst turist, bør du aller helst droppe flyturen, ifølge forskere. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fortsatt ikke bestilt sommerferien, men ønsker å være miljøbevisst?

Da bør du droppe flyturen til varmere strøk, og heller ta deg en telttur på fjellet.

En ny studie viser at turisme har skyld i hele åtte prosent av verdens klimagassutslipp, hvilket er fire ganger så høy som forskerne fryktet, skriver Independent.

- Tankevekker

Forskere ved Universitetet i Sydney publiserte nylig en forskningsrapport i magasinet Nature Climate Change. Der skriver de at synderne bak utslippene er flytransport, cruiseskip, shopping og middager på restauranter med importerte mat - og drikkevarer.

Så har du ikke bestemt deg for hva du skal gjøre i ferien, råder forskerne folk til å gjøre følgende: Fly mindre og heller betal noen kroner ekstra for annen transport som slipper ut mindre CO₂, som tog.

- Vår studie er en tankevekker. Ikke bare er mengden klimagasser fire ganger så høy som vi trodde, men den har steget kraftig de siste åra, sier Arunima Mali, en av forfatterne bak studien, i en e-post til Videnskab.dk.

REIS! En forsker oppfordrer folk til å reise på ferie, men oppfordrer folk til å ta bærekraftige valg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REIS! En forsker oppfordrer folk til å reise på ferie, men oppfordrer folk til å ta bærekraftige valg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Økning i turismen - mer gass

Turisme bidrar hvert år med en betydelig mengde penger til statskassa. I 2016 la turister igjen 42,8 milliarder kroner i Norge, noe som er en stor økning fra tidligere år.

Reiseliv har blitt en stadig viktigere næring for både Norge og andre land i verden.

Ifølge forskerne forventes det at turismen på verdensbasis vil øke med 4 prosent årlig.

Det vil igjen føre til mer utslipp.

Forskerne har i sin studie undersøkt mengden utslipp fra 2009 til 2013. Mengden utslipp av CO₂ økte fra 3,9 gigatonn (milliard tonn) i 2009 til 4,5 gigatonn i 2013. Det omtaler forskerne som en «kraftig økning», skriver New Science.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

- Vi har estimert at dersom vi fortsetter i samme spor som nå, vil det bli sluppet ut 6,5 gigatonn CO₂ hvert år innen 2025, sier Malik til nettstedet.

Til sammenlikning slapp en gjennomsnittsnordmann ut 8,6 tonn CO₂ i 2016, ifølge Energi og Klima.

Ifølge Sydney-forskerne er flytransporten den aller største synderen.

Hele reisen

Tidligere studier har sett på økningen av klimagassutslipp som følge av turisme i bestemte regioner eller verdensdeler, men dette er den førte studien som tar for seg så godt som hele verden: 189 land.

Forskerne har også undersøkt omtrent alle budsjettpostene en turist gjerne har på en ferie og regnet ut klimagassene, alt fra flyreiser, hoteller og suvenirer slik at «de ikke går glipp av de eventuelle konsekvensene», skriver New Science.

Landene som slipper ut mest «turist-gass», er USA, Kina, Tyskland og India. Men det er turister fra høykostland som slipper ut mest CO₂ når de er på ferie. De bruker gjerne mer penger på mat som kommer langveis fra, taxi og shopping, mens turister fra lavkostland bruker gjerne penger på offentlig transport og lokal mat, skriver BBC.

På Seychellene, Kypros og Maldivene står turister for 80 prosent av klimagassutslippene, ifølge forskerne.

Ja, takk - begge deler

Stopper alle å reise til for eksempel Thailand, faller økonomien i landet sammen, siden den nasjonale økonomien er basert på turisme.

Kirsten Halnæs, professor i klima og økonomi ved Danmarks Tekniske Universitet, sier til Videnskab.dk at det er viktig for både miljøet og verden at folk fortsetter å reise på ferie, som til Thailand.

At landets økonomi faller sammen, er ingen tjent med.

- Man skal sørge for at det finnes turisme, men man må dreie den i en bærekraftig retning. Det er ingen grunn til at etterlater oss karbonavtrykk og et berg av avfall når vi er på ferie, sier hun til nettstedet.

Om forskernes oppfordring om å fly mindre hjelper, vil tiden vise, men det ser foreløpig dårlig ut, skal vi dro en undersøkelse Kantar TNS gjennomførte på vegne av NHO Reiseliv. Undersøkelsen, som ble publisert mandag, viser at det er få nordmenn som vil fly mindre for å redde miljøet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!