Rhodos

Turist-innsats vekker oppsikt

Turister på Rhodos sørger for internasjonal oppmerksomhet etter bilder som viser iherdige forsøk på å bistå lokale grekere i slukningsarbeidet av skogbrannene.

DELTAR: Et bilde av to tyske turister som deltar på slukningsarbeid på Rhodos sørger for skriverier i internasjonal presse. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB
DELTAR: Et bilde av to tyske turister som deltar på slukningsarbeid på Rhodos sørger for skriverier i internasjonal presse. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB Vis mer
Publisert

Brannvesen, lokale og øvrige nødetater har i ei drøy uke hatt mer enn nok å gjøre i iherdige forsøk på å prøve å holde skogbranner på den greske øya Rhodos under noenlunde kontroll.

«Uventet» hjelp stilte seg også frivillig til disposisjon.

Turister bistår

Særlig et bilde av to tyske damer på et hotell i nærheten av Lindos-resorten som blir sett hente vann i bøtter fra bassenget for å bistå med å slokke brannene på Rhodos, sørger for oppmerksomhet i stor skala.

Den utrettelige innsatsen er blant annet blitt omtalt av The Telegraph.

Også tyske Merkur bekrefter at flere turister har tatt del i brannslokkingen.

Andre turister er blitt observert ved liknende forsøk, hvor de blant annet henter og overleverer vann fra havet til brannvesen for å få bukt med flammene.

Tusenvis evakuert

I går, mandag 24. juli, omtalte Dagbladet at flere titalls tusen mennesker er blitt evakuert og spredd til ulike deler av den drøyt 1400 kvadratkilometer store øya.

STERKE INNTRYKK: En gresk brannmann i innsats på Rhodos prøverå dempe flammene. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB
STERKE INNTRYKK: En gresk brannmann i innsats på Rhodos prøverå dempe flammene. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB Vis mer

Telegraph melder dessuten at flere mennesker er evakuert vekk fra øya.

Allerede på lørdag hevdet Steinar Kvamme fra Notodden at situasjonen på Rhodos var både kaotisk og tragisk.

- Utfordringer

Han gikk hardt ut mot reiseselskapet TUI og forklarte overfor Dagbladet at organiseringen framsto som kritikkverdig og lite oversiktlig.

I en e-post til Dagbladet tirsdag 25. juli opplyser kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen, at alle deres turister er blitt fraktet til sikre områder på øya.

- TUI har tømt alle evakueringssenterne bortsett fra ett, og transporterer kundene våre til hoteller i nordlige deler av Rhodos som ikke er påvirket av skogbrannene. Det har vært noen utfordringer med å flytte kundene fra det siste evakueringssenteret på grunn av veisperringer, skriver hun.

Kommunikasjonssjefen hevdet i går at den pågående evakueringen er den største noen gang i gresk historie.

Mørk-Løwengreen opplyser samtidig om at alle planlagte reiser til Rhodos fram til fredag er innstilt. Det er likevel gledelig hvordan alt har utspilt seg.

- Jeg er glad for at vi til tross for de ekstraordinære omstendighetene og en fortsatt pågående krise, nå har fått på plass en god løsning, heter det videre i e-posten.

Blir værende

TUI opplyste i går om at ekstrafly var blitt satt inn for å frakte passasjerer bort fra øya. Også Utenriksdepartementet gikk ut med en kraftig advarsel til nordmenn som oppholder seg i og rundt rammede områder.

STORE RESSURSER: Flere brannfly har også deltatt aktivt i iherdige forsøk på å begrense flammespredningen. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB
STORE RESSURSER: Flere brannfly har også deltatt aktivt i iherdige forsøk på å begrense flammespredningen. Foto: Petros Giannakouris / AP via NTB Vis mer

Til tross for advarsler og skremmende forhold, er det slettes ikke alle som synes å være preget i nevneverdig grad.

Overfor The Telegraph opplyser ekteparet Sue Ball og Dave Cook at de er særdeles glade for at de dro til øya og valgte å bli værende.

- Det blir ikke særlig mye bedre enn dette. Særlig når sola går ned og været blir litt kaldere. Livet er bra, sier de, men erkjenner:

- Riktignok ville vi ikke dratt tilbake på sommertider. Det er litt vel varmt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer