Turistbåtene sperrer for all utsikt: - Det er helt forferdelig å være her

Innbyggere i bygda har fått nok.

BLOKKERER UTSIKTEN: Mange av innbyggerne i bygda Skjolden i Sogn og Fjordane synes ikke det er bare flott med turister om sommeren. De mener cruisebåtene og den lange brygga totalødelegger for dem i sommermånedene. Foto: Privat
BLOKKERER UTSIKTEN: Mange av innbyggerne i bygda Skjolden i Sogn og Fjordane synes ikke det er bare flott med turister om sommeren. De mener cruisebåtene og den lange brygga totalødelegger for dem i sommermånedene. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For flere av innbyggerne i Skjolden i Sogn og Fjordane, er det ikke bare gull og glitter at tusenvis av turister besøker bygda deres i sommermånedene.

Ser du på bildet øverst i denne saken, skjønner du kanskje hvorfor.

- Den svære, flere tusen tonn tunge båten kommer grytidlig og ligger her hele dagen, og reiser igjen om kvelden. Det er lenge nok å sperre utsikten, det. Hun sjenerer og ødelegger - hun tar hele fjordutsikten for de fleste som bor her, sier en av familiene som bor på Skjolden, til Dagbladet.

De ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde.

- Forferdelig å være her De forteller at det er blitt bygget en såkalt SeaWalk-flytebrygge (en brygge som settes ut før sesongen og tas vekk når cruiseskipene har forlatt fjorden, red.journ.), som gjør at de mange tusen turistene kan gå helt inn til land. Mens turistene besøker Skjolden, ligger cruisebåten slik at all utsikt blir dekket for, sier de.

- Hun ligger nesten ved strandkanten ved elvemunningen, bare hundre meter unna. For oss er det nesten helt forferdelig å være her. Dette er noe alle snakker om, men som ingen gjør noe med, sier de til Dagbladet.

De mener brygga i seg selv ikke er problemet.

- De har i utgangspunktet laget en god cruisekai, men den er plassert like ved munningen slik at den ligger på tvers og blokkerer utsikten, samtidig som den ligger og slipper ut kloakk i fiskeelva. Det er ikke akseptabelt. Det minner om et «cowboyopplegg», sier de.

- Miljøkriminalitet - Flere kaller dette miljøkriminalitet, og alle snakker om det, men ingenting skjer.

De forteller at de har kontaktet både Fiskeridirektoratet, Kystverket og Fylkesmannen - uten hell. Både i fjor sommer og i høst, skrev de brev til kommunen, forteller de. De har ikke hørt noe fra noen instanser.

Er det ikke vanligvis slik at man setter pris på det turisttrafikken fører med seg i ei bygd?

- Vi setter pris på turisttrafikken og aktiviteten i bygda, men det har sine grenser. Cruisekaia er i seg selv OK, men brygga ligger altfor nær Fortunselva (populært også kalt Eidselva, red.journ.), som er en tradisjonell lakseelv.

- Ingen som har klaget Ordføreren i Luster kommune, Ivar Kvalen, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til problematikken.

- Brygga skal ligge slik forskriftene sier, og det er ingen som har klaget over den, sier Kvalen til Dagbladet.

De Dagbladet har snakket med mener det er «forferdelig» å oppholde seg i bygda når de svære cruiseskipene ligger til kai. Hva tenker du om det?

- Det gjør de nok, men det er jo ikke noe nytt. De fleste er klar over at en cruisebåt som legger til kai, vil dekke til utsikten. Jeg har ikke registrert noe misnøye. Jeg vet at det kom inn synspunkter helt i starten av byggeprosessen, men det har aldri vært noe offentlig ordskifte.

- Skal se på det Han synes beskrivelsene Dagbladet har fått av problematikken, ikke stemmer.

- Det er ukjent for meg, jeg må få lov til å sjekke dette. Jeg mener at alle hensyn er ivaretatt, sier han om brygga, som ble bygget før sommersesongen i fjor.

- Når man har valgt å ha cruiseskipaktivitet der, så vet man at det blir snakk om eksos og mangel på utsikt. Men, det er alltid noen som mener at det ødelegger deres eiendom, og dem vet vi om. Hvis det er ting som ikke er gjort etter forskriftene, så skal vi selvfølgelig se på det, sier Kvalen.

Har du tips i denne saken? Kontakt Dagbladets journalist på tdo@dagbladet.no.