Sommerferie i Lofoten

Turistboom bekymrer: - Kan gå fryktelig dårlig

425 000 nordmenn planlegger ferie i Lofoten, ifølge Ipsos.

VÅT TURISTDRØM: Mange nordmenn vil feriere i Lofoten i sommer. Her er hurtigruta MS «Polarlys» avbildet i Trollfjorden. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VÅT TURISTDRØM: Mange nordmenn vil feriere i Lofoten i sommer. Her er hurtigruta MS «Polarlys» avbildet i Trollfjorden. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Fredag ga statsminister Erna Solberg (H) klar beskjed: I 2020 blir det norgesferie på Ola og Kari Nordmann.

Samme uke kom flere undersøkelser som avdekket hvor nordmenn helst reiser i sommer.

En undersøkelse som Ipsos har gjennomført for organisasjonen Norsk Friluftsliv, viser at 10 prosent av alle voksne nordmenn anser det som sannsynlig at de kommer til å besøke Lofoten i sommer.

Det utgjør 425 000 nordmenn.

At mange drømmer om Lofoten-ferie, bekreftes også av Norstat, som har gjennomført en undersøkelse på vegne av ABC Nyheter. Her framgår det at 28 prosent av nordmenn har lyst til å dra til Lofoten i sommer.

Det bekymrer Jan Håkon Juul, kommuneoverlege i Vågan. Han frykter en turistboom kan få konsekvenser for smittespredningen i regionen.

VIL HA BESØK: Kommuneoverlege Jan Håkon Juul håper mange nordmenn legger ferien til Lofoten, da sysselsettingen i regionen i stor grad er basert på turisme. - Men jeg håper de kan ha en atferd som bidrar til at vi ikke får smitte, sier Juul om de tilreisende. Foto: Privat
VIL HA BESØK: Kommuneoverlege Jan Håkon Juul håper mange nordmenn legger ferien til Lofoten, da sysselsettingen i regionen i stor grad er basert på turisme. - Men jeg håper de kan ha en atferd som bidrar til at vi ikke får smitte, sier Juul om de tilreisende. Foto: Privat Vis mer

Få smittetilfeller

- Det kan gå bra, og det kan gå fryktelig dårlig, sier Juul til Dagbladet.

- Det er litt ut fra hvordan folk oppfører seg, og hvordan de har oppført seg før de reiser - om de har hatt risikoatferd, eller om de har vært flinke til å holde avstand til andre.

Dagbladets coronaoversikt viser at lofotkommunene foreløpig har et fåtall smittetilfeller.

Kommuneoverlege i Flakstad kommune, Solveig Nilsen, tror sommerens turisme kan endre på dette.

KOMMUNEOVERLEGE: Solveig Nilsen jobber i Flakstad, og er bosatt i Moskenes. Til sammen har kommunene sju bekreftede smittetilfeller. Foto: Privat
KOMMUNEOVERLEGE: Solveig Nilsen jobber i Flakstad, og er bosatt i Moskenes. Til sammen har kommunene sju bekreftede smittetilfeller. Foto: Privat Vis mer

- Stor gjennomstrømming av folk gjør jo at man må ta høyde for at det blir større smittespredning. Det må vi regne med, sier Nilsen.

Fulle rorbuer

Kommuneoverlegen påpeker at det ikke er uvanlig at det kommer 400 000 mennesker til Lofoten sommerstid.

- Problemet er at vi ikke kan ha dem så tett som de har vært før. Alle rorbuer har pleid å være fulle. Det er matservering, campingplasser og fellesarealer vi ser på som steder hvor det kan være økt fare for å få smittespredning.

Både Nilsen og Juul er bekymret for hvorvidt helsetjenesten i Lofoten vil klare å håndtere en eventuell smitteøkning i turistsesongen, når innbyggertallet i kommunene øker drastisk.

- Hvis mange blir syke, har vi ikke en helsetjeneste som er bemannet for mange smittede folk, sier Nilsen.

Etterlyser finansiering

Jan Håkon Juul påpeker at de vanligvis har god beredskap til å ta imot lofotturistene. Egentlig også i 2020.

- Men så har vi coronaen i tillegg. Det skaper en utfordring med tanke på å lage en beredskap dobbelt opp, sier kommuneoverlegen.

Han etterlyser ekstra tilskudd fra staten for å gjøre helsevesenet i små reiselivskommuner rustet til å takle sommerens turistboom.

Tilskuddet fra staten, for å finansiere håndteringen av covid-19, ble brukt opp i løpet av mai, forklarer han.

- Vi må ha økonomi til å klare å opprettholde en beredskap. Spesielt når staten åpner opp for mobilitet i Norge, så synes jeg at man skal bidra til at kommunene skal klare å håndtere det.

MINDRE SMITTE: Små kommuner med mye sommerturisme får ingen opprustning for å takle eventuelle smittede besøkende. Video: NTB Scanpix Vis mer

Svarer om lokal opprustning

På regjeringens pressekonferanse fredag stilte Dagbladet følgende spørsmål til statsminister Erna Solberg (H):

- Hytteforbudet ble begrunnet med kapasitetsutfordringer for det lokale helsevesenet. Er det noe som dere vurderer å ruste opp i forbindelse med sommerferien?

Statsministeren svarte at det ikke er lagt opp til en særskilt opprustning.

- Det som er helt spesielt med en del av de store reiselivsdestinasjonene på fjellet, er at det er veldig befolkningstynne områder i utgangspunktet. Sommerturismen i Norge fordeler seg både over større kommuner, men også over mange flere kommuner, sa Solberg.

Hun påpekte at smittesituasjonen har endret seg siden hytteforbudet ble innført, og argumenterte for at dagens smittesituasjon ikke vil gi samme type merbelastning for kommunene.

- Vi forutsetter egentlig at det ikke skal bli sånne sykdomstopper som vi kunne vært redd for, for eksempel gjennom påsken.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Åpner for lokale tiltak

Solberg fikk støtte fra helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Vi mener at så lenge situasjonen er slik den er nå, så er dette en fullt forsvarlig måte å håndtere det på. Så kan det være vi kommer i situasjoner som gjør at vi må iverksette lokale tiltak enkelte steder, hvis man får utbrudd, for eksempel, sa Guldvog.

- Det vil kunne være lokalsamfunn som blir belastet. Men vi er på en helt annen måte nå rustet til å kunne teste de som eventuelt utvikler symptomer, og derfor mye raskere enn vi kunne i mars finne ut hvem dette dreier seg om, og gi dem råd om hva de skal gjøre videre.

Klar beskjed til turistene

I Lofoten og Vesterålen har kommuneoverlegene gått sammen om å lage en veileder til den lokale reiselivsnæringen, for å unngå en stor økning i smitte i området.

Kommuneoverlege Solveig Nilsen har også en oppfordring til nordmenn som planlegger ferie i Lofoten:

- Det er veldig viktig at de som kommer hit overholder alle veiledninger som kommer fra sentrale myndigheter: holder avstand, har god håndhygiene og holder seg unna hvis de er syke.

Nilsen tror imidlertid ikke det kommer en smittetopp i sommerferien, og påpeker at prognosene tyder på en smittebølge i oktober eller like over jul.

- Det kan hende det kommer til å gå bare godt, sier lofotkvinnen.

Oppfordrer til spredning

Are S. Berg, overlege ved Folkehelseinstituttet, oppfordrer nordmenn til å tenke geografisk spredning når vi planlegger sommerferien.

- Det å prøve å søke til stedene ikke andre har lyst til å dra, kan være lurt. Det er del av den generelle oppfordringen om å holde litt avstand, sier Berg til Dagbladet.

- Smittetrykket generelt i Norge er såpass lavt at det er vanskelig å opprettholde generelle reiseråd om at man ikke skal drive innenlands fritidsreiser lenger. Da blir det et problem at mange velger et relativt begrenset antall destinasjoner.

Det er imidlertid ikke likhetstegn mellom turistboom og smitteboom, understreker Berg.

- Lofoten er ikke mindre enn at man skal klare å holde god avstand der, selv om man får mange norske turister.

GIR RÅD: FHI-overlege Are Berg sier at det er viktigere hvordan man oppfører seg der man er, enn hvor man er. Berg oppfordrer nordmenn til å ha med seg «den gode smittevernfornuften» på ferie. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
GIR RÅD: FHI-overlege Are Berg sier at det er viktigere hvordan man oppfører seg der man er, enn hvor man er. Berg oppfordrer nordmenn til å ha med seg «den gode smittevernfornuften» på ferie. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Perler over hele landet

Lasse Heimdal er generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, som står bak Ipsos-undersøkelsen om nordmenns ferieplaner.

Heimdal beskriver Lofoten som «et eventyr» og «et sted som alle må oppleve».

- Men kanskje ikke alle på én gang, sier generalsekretæren til Dagbladet.

GENERALSEKRETÆR: Lasse Heimdal leder Norsk Friluftsliv, som har Den norske turistforeningen (DNT) og Norges Røde Kors blant sine medlemsorganisasjoner. Foto: Wanda Nordstrøm / Norsk Friluftsliv
GENERALSEKRETÆR: Lasse Heimdal leder Norsk Friluftsliv, som har Den norske turistforeningen (DNT) og Norges Røde Kors blant sine medlemsorganisasjoner. Foto: Wanda Nordstrøm / Norsk Friluftsliv Vis mer

Han oppfordrer nordmenn til å utforske hele Norge i sommer.

- Mye tyder på at en del nordmenn vil klumpe seg sammen, for vi vet ikke bedre. Når vi sitter og planlegger ferie, er det mange som bare kjenner navnet på noen få drømmesteder. Men Norge er full av tusenvis av perler over hele landet, sier generalsekretæren.

Han anbefaler DNT-nettstedet ut.no, Kulturminnesøk og veibøkene til NAF for inspirasjon til sommerens ferie.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer