<strong>NEGATIV OPPMERKSOMHET:</strong> Den dominikanske republikk har blitt gjenstand for massiv negativ oppmerksomhet den siste tida. Foto: NTB Scanpix
NEGATIV OPPMERKSOMHET: Den dominikanske republikk har blitt gjenstand for massiv negativ oppmerksomhet den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den dominikanske republikk:

Turistdød skaper skrekk i ferieparadis

Mystiske dødsfall, en skyteepisode og angivelige overfall har ført til en dramatisk økning i antall kanselleringer av flyreiser fra USA til Den dominikanske republikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste måneden har en av amerikanernes feriefavoritter, Den dominikanske republikk, blitt gjenstand for massiv negativ oppmerksomhet på bakgrunn av en rekke hendelser: Mystiske turistdødsfall, skyting og angivelige overfall.

Hittil i år har ni amerikanske turister dødd på reise på øystaten. Fem av dødsfallene har skjedd i løpet av den siste måneden, hvorav tre av dem fant sted på samme luksushotell med noen få dagers mellomrom.

Dette har fått amerikanske turister til å vurdere andre reisedestinasjoner, melder Washington Post.

Analyseselskapet ForwardKeys opplyser at mellom 1. og 17. juni økte antallet kanselleringer av flyvninger fra USA til Den dominikanske republikk med 45 prosent. Samtidig har antallet bestilte flyreiser til øystaten fra USA i juli og august sunket med 59 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

- De nylige dødsfallene blant amerikanske turister ser ut til å ha fått en dramatisk effekt for feriestedet, uttaler selskapet til Bloomberg.

KLØE: Etter en strandferie i Den dominikanske republikk begynte parets føtter plutselig å klø, og etter hvert dannet det seg blemmer. Årsaken bak tok lang tid å finne. Video: CNN Vis mer

Undersøker minibarer

Utviklingen har ført til at FBI bistår det nasjonale politiet for å undersøke årsaken til at turistene har omkommet. Blant annet utføres det grundige obduksjoner, samt at FBI gjennomfører toksikologiske prøver av innholdet i minibarer ved aktuelle hoteller, melder CNN.

Årsaken til det er at en av forklaringene som har gått igjen, er at flere av de omkomne skal ha benyttet seg av minibaren kort tid før de skal ha blitt syke.

Oppfordrer til tålmodighet

Førsteamanuensis ved Norsk Hotellhøgskole på Universitetet i Stavanger, Truls Engström, understreker at det er viktig å se på disse sakene som enkeltstående hendelser foreløpig.

- Når det er litt mystikk ved det, kan det blåses opp i mediene. Akkurat i dette tilfellet virker det mer spekulativt. Det kan ha vært feilproduksjon av brennevin ved hoteller, men det er viktig å ikke konkludere før vi har fått bevis, sier Engström til Dagbladet.

Nesten halvparten av turistene på Den dominikanske republikk reiser fra USA og Canada, ifølge turismeeksperten. Mens mellom to og tre millioner amerikanere reiser dit hvert år.

- Forholdsvis lite antall

Engström bemerker seg at utenlandske utenriksdepartementer foreløpig ikke har gått ut med ordentlige advarsler, og oppfatter det som et tegn på at hendelsene trolig dreier seg om en serie tilfeldigheter.

- Turisme er veldig viktig for Den dominikanske republikks økonomi. Dersom mediedekningen ødelegger for turismen, så kan det få veldig store konsekvenser for øystaten, sier Engström og tilføyer at det skal mye til for å få turister til å avbestille reisene sine.

- Ni dødsfall spredt over et halvt år, er jo forholdsmessig lave tall. For eksempel har vi opptil 1000 dødsfall blant nordmenn i utlandet hvert år, bemerker han.

Påvirker ikke nordmenn

Det norske utenriksdepartementet oppfordrer til å følge fornuften på reise til Den dominikanske republikk.

«De fleste reiser til Den dominikanske republikk går trygt og uten spesielle problemer, men reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler», skriver de i sitt reiseråd.

- Nei, vi har ikke tatt grep med tanke på Den dominikanske republikk, uttaler marked- og kommunikasjonssjef i Apollo, Tonje Løkaas Fossum, til Dagbladet.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-har-falt-i-doden-i-ferieparadiset-i-ar-tre-av-dem-fra-denne-bygningen/70052812 Vis mer

Bare 16 gjester

Fossum opplyser at de følger UDs reiseråd, som står uforandret. I tillegg har reisebyrået minimalt med reisende til det aktuelle området.

- For 2019 har vi bare 16 innbookede gjester. Hvis det skulle skje endringer i UDs reiseråd eller utvikling i de områdene der vår gjester bor, vil vi naturligvis håndtere det, sier Fossum.

Informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff, opplyser overfor Dagbladet at også de selger svært få reiser til Den dominikanske republikk.

- Thomas Cook Group, som er våre eiere, har vært i kontakt med turistdepartementet på Den dominikanske republikk for å få mer informasjon om situasjonen, men som vanlig følger vi UDs reiseråd, og deres reiseråd til destinasjonen er uforandret, uttaler hun.

Skyting

I tillegg til de ni mystiske dødsfallene, har også den tidligere baseballstjerna David Ortiz - en av øystatens mest populære personligheter - blitt skutt på en nattklubb i Santo Domingo, ifølge CNN.

Tidligere denne måneden ble en mistenkt skytter, en mann i 20-åra, pågrepet. Politiet uttaler at han har erkjent forholdet. I tillegg har ytterligere seks menn blitt pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til skytingen.

Nylig gikk også amerikanske Tammy Lawrence-Daley ut på både Facebook og i flere amerikanske medier og hevdet at hun var blitt forsøkt drept på luksushotellet Majestic Elegance Punta Cana Hotel.

Tidligere denne uka hevdet ytterligere én amerikansk turist å ha blitt overfalt ved det aktuelle hotellet, ifølge Fox News.

I en uttalelse har luksushotellet hevdet at Lawrence-Daley bare hadde blåmerker i ansiktet og en brukket negl på lillefingeren. De hevdet også at det ikke fantes ytterligere tegn på at hun hadde blitt utsatt for vold, og at hun fortsatt hadde veska og telefonen på seg etter det angivelige angrepet.

Pressetalsmann for USAs utenriksdepartement har uttalt at de følger saken tett.

Ut mot dekningen

Turistminister på øystaten, Francisco Javier Garcia, hevder hardnakket at ferieparadiset fortsatt er å regne som trygt.

- De siste fem åra har over 30 millioner turister besøkt Den dominikanske republikk, men dette er første gang internasjonale medier rapporterer om en slik alarmerende situasjon.

- Dette er enkeltstående hendelser, og Den dominikanske republikk er et trygt reisemål, uttalte han til CNN tidligere denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer